Asigurări

UNSAR: Doar un român din zece ar fi pregătit financiar în cazul unui dezastru

Doar 11% dintre români ar putea face faţă din punct de vedere financiar costurilor cu repararea sau înlocuirea bunurilor afectate de un potenţial dezastru care le-ar afecta locuinţa, rezultă din cel mai nou studiu sociologic realizat de IRES pentru UNSAR.

Totodată, 80% dintre respondenţi au declarat că ştiu ce ar trebui să facă în caz de cutremur pentru a se proteja şi a rămâne în siguranţă, arată acelaşi studiu. Un procent similar consideră şi că locuinţa lor este rezistentă şi foarte rezistentă în situaţia producerii unui cutremur. În acelaşi timp, doar 30% dintre români deţin un kit de prim-ajutor pe care l-ar putea folosi dacă ar avea loc un cutremur.

„Azi, de Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscurilor la Dezastre, ne reamintim că România este una dintre ţările europene cele mai expuse şi readucem în prim-plan importanţa existenţei unor soluţii de protecţie financiară dedicate proprietarilor de locuinţe”, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte & director general al UNSAR.

Pentru a fi protejaţi în eventualitatea producerii unui cutremur şi a altor riscuri catastrofale naturale, de tipul inundaţiilor şi alunecărilor de teren, este necesar ca proprietarii locuinţelor să încheie poliţa obligatorie PAD, care poate oferi un sprijin financiar până în limita a 10.000 euro, respectiv 20.000 euro, în funcţie de tipul construcţiei.

„O poliţă de asigurare facultativă pentru locuinţă oferă un nivel suplimentar de protecţie faţă de cea obligatorie, acoperind la valoarea reală a locuinţei eventuale daune produse de dezastrele naturale, şi alte riscuri, precum: incendiu, explozie, căderi de corpuri, inundaţii produse de avarii ale instalaţiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, precum şi alte situaţii neprevăzute – inundaţii produse vecinilor, defecţiuni ale centralei termice, daune la bunurile electronice/electrocasnice”, a adăugat Alina Bărbulescu, pecialist Asigurări Bunuri & Proprietăţi în cadrul UNSAR.

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de aproximativ 90% din piaţa locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea şi reprezentarea intereselor asigurătorilor şi reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activităţii de asigurări în România şi a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern şi internaţional.

Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie- IRES activează pe piaţa de cercetare din România şi funcţionează ca un think tank independent, o parte dintre studiile şi proiectele pe care le dezvoltăm fiind dedicate optimizării politicilor publice în diferite domenii ale societăţii româneşti.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top