Tehnologie

RAPORT. Peste 10 milioane de autoturisme electrice, vândute în 2022 în toată lumea

masini electrice
Foto: iStock

Agenția Internațională de Energie (AIE) estimează, în raportul Global Electric Vehicle Outlook, că vânzările de mașini electrice vor crește cu 35% în acest an, până la 14 milioane de unități. Potrivit agenției, cota de piață a acestei categorii a crescut de la 4% în 2020 la 14% în 2022 și va urca până la 18% la final de 2023.

Anul trecut, șase milioane de autoturisme electrice au fost vândute în China. În Europa, vânzările de electrice au crescut cu 15% în ultimul an, iar în SUA cu 55%.

“Tendințele la care asistăm au implicații semnificative asupra cererii globale de petrol. Până în 2030, acestea vor scuti cel puțin 5 milioane de barili de petrol pe zi. Mașinile sunt doar începutul: autobuzele și camioanele electrice vor urma în curând”, a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol.

În raport se evaluează că ponderea medie a mașinilor electrice în totalul vânzărilor va ajunge la 60% în China, UE și SUA în 2030. Piața va fi stimulată de măsurile din pachetul European Fit for 55 și din Legea de reducere a inflației din SUA, dar și de creșterea numărului de fabrici de baterii.

Cele mai recente știri

To Top