Actualitate

BERD a înrăutăţit estimările privind evoluţia economiei româneşti în 2023 şi 2024

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a înrăutăţit estimările privind evoluţia economiei româneşti în 2023 şi în 2024, potrivit unui raport publicat miercuri de instituţia financiară internaţională.

Conform celor mai recente prognoze ale BERD, PIB-ul României ar urma să înregistreze un avans de 1,8% în acest an, după ce prognoza din mai indica o expansiune de 2,5% în 2023. Creşterea ar urma să accelereze la 3,2% anul viitor, faţă de un nivel de 3,5% estimat în luna mai, se arată în raport.

Economia României s-a dovedit rezistentă în 2022 şi a înregistrat o creştere de 4,7%, stimulată de cererea internă robustă şi acumularea de stocuri. În prima jumătate din 2023, creştere s-a diminuat la 1,7% în ritm anual, reflectând o încetinire bruscă în trimestrul doi. Cererea internă a rămas robustă, pe fondul cheltuielilor guvernamentale mai ridicate şi a investiţiilor, dar epuizarea stocurilor şi declinul exporturilor de mărfuri în ritm anul au tras în jos creşterea, apreciază BERD.

Producţia industrială nu a reuşit până acum să revină pe creştere, reflectând şocul preţului energiei precum şi cerere externă mai slabă. Deşi inflaţia este încă la un nivel ridicat – 9,4% în iulie 2023 – creşterea salariului real a fost pozitivă din martie 2023, reflectând înăsprirea condiţiilor pe piaţa muncii. Poziţia fiscală s-a înrăutăţit, însă, şi autorităţile pregătesc un plan de consolidare fiscală, care urmează să fie convenit cu Comisia Europeană.

Deficitul fiscal ar putea ajunge la 7% din PIB în 2023, mult mai ridicat decât nivelul prevăzut de 4,4% din PIB. Ca atare, consumul privat moderat, împreună cu cu ajustări potenţiale de taxe, vor defini probabil traiectoria de creştere din acest an, se arată în raport.

Având în vedere încetinirea din prima jumătate a anului, creşterea PIB-ului este prognozată la 1,8% pe ansamblul acestui an, estimează BERD.

Exporturile şi producţia agricolă solidă, şi investiţiile robuste finanţate de UE, sunt surse de riscuri de evoluţie pozitivă pentru prognoză, în timp ce deficienţele din industrie şi construcţii ar urma să afecteze creşterea. În 2024, în condiţiile în care inflaţia se moderează şi se atenuează condiţiile financiare, creşterea ar putea accelera la 3,2%, în absenţa oricăror şocuri majore, apreciază BERD.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top