Actualitate

Boloş: Dacă păstrăm actualul ritm de deficit bugetar pe care l-am avut în aceste luni, ne iese sub 5%

PNL luptă să protejeze oamenii, mediul de afaceri şi investiţiile, menţionând că sistemul fiscal nu trebuie să fie „un duşman al investiţiilor private”, a declarat luni ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Ministrul Finanţelor a afirmat, după şedinţa conducerii PNL, că la Bruxelles s-a prezentat planul de măsuri fiscal bugetare, aşa cum a fost agreat la nivelul coaliţiei, menţionând că specialiştii de la Comisia Europeană, conform angajamentului asumat de România, au spus că există jalonul 207 potrivit căruia trebuie adoptată „o lege privind Codul Fiscal care să asigure o creştere economică sustenabilă”.

Întrebat care va fi deficitul bugetar până la sfârşitul anului, Boloş a explicat: „Acum să ne uităm ce s-a întâmplat de trei luni: 2,34% în luna iunie, 2,44% în luna iulie şi o să închidem luna august estimat deocamdată la 2,7%”.

„Dacă păstrăm actualul ritm de deficit bugetar pe care l-am avut în aceste luni, ne iese sub 5%”, a adăugat ministrul.

El a arătat că „PNL luptă pentru a proteja oamenii şi mediul de afaceri şi să apere investiţiile”. „Să nu facem din sistemul fiscal un duşman al investiţiilor private”, a mai spus Boloş.

Marcel Boloş a explicat că este prematur de precizat forma finală a măsurilor fiscal-bugetare.

„Deocamdată, având în vedere că avem doar o prezentare în primă etapă a planului de măsuri fiscale şi discutat cu Comisia Europeană, având în vedere că noi derulăm în continuare discuţiile tehnice pentru impactul bugetar al măsurilor, e prematur să spunem care va fi forma finală a planului de măsuri fiscal-bugetare”, a mai spus ministrul.

Întrebat când îşi va asuma Guvernul răspunderea pe pachetul de măsuri, Boloş a spus că acest lucru urmează să fie stabilit în coaliţie.

„Cu cât mai bine, cu atât mai repede”, a adăugat Marcel Boloş.

Potrivit lui Marcel Boloş, rectificarea bugetară va fi făcută „după ce măsurile fiscal bugetare şi după ce reducerea de cheltuieli şi măsurile de combatere a evaziunii fiscale vor fi aprobate”.

„E posibil să avem rectificarea bugetară atunci când se consolidează deficitul bugetar şi avem o zonă de stabilitate. Deocamdată, aţi văzut că facem cu greu faţă la menţinerea deficitului. Este extrem de important să stabilizăm deficitul bugetar şi să arătăm comisiei că prin măsurile pe care le adoptăm intrăm în proces de consolidare bugetară”, a mai spus Boloş.

Legat de suma care ar putea rezulta în urma măsurilor de combatere a evaziunii fiscale, Boloş a explicat: „Noi am luat în calcul ca şi măsuri adiţionale pentru ceea ce înseamnă completarea veniturilor la buget cu aproximativ 1 miliard şi jumătate lei”.

„Măsurile de combatere a evaziunii fiscale urmează să fie, de asemenea, prezentate în coaliţia de guvernare şi agreate”, a adăugat Boloş, menţionând că se urmăreşte înăsprirea pedepselor de natură contravenţională.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top