Energie

Burduja: Ministerul Energiei gestionează cea mai importantă investiţie pentru viitorul României şi România Viitorului

Obiectivul Ministerului Energiei sunt investiţiile pentru a realiza dezideratul unei energii sigure, la un preţ corect şi cât mai verde, iar Fondul pentru Modernizare reprezintă cea mai mare şansă de dezvoltare pe care România o are în istoria recentă, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.

„Eu am spus de la început că avem un obiectiv la Ministerul Energiei – investiţii, investiţii, investiţii -pentru a realiza dezideratul unei energii sigure, la un preţ corect şi cât mai verde. Pentru Fondul pentru Modernizare avem cea mai mare şansă de dezvoltare pe care România o are în istoria recentă şi nu greşesc dacă spun că Ministerul Energiei gestionează cea mai importantă investiţie pentru viitorul României şi România Viitorului. Ideea acestui eveniment s-a născut din dorinţa de a lua cele mai bune propuneri din piaţă”, a declarat Burduja, conform unui comunicat al ministerului.

Vineri, la sediul Institutului Naţional de Statistică, precum şi on line, prin videoconferinţă, a avut loc şedinţa de consultare publică în ceea ce priveşte „Rolul Fondului pentru Modernizare în tranziţia energetică a României”.

Fondul de Modernizare are o alocare de peste 13 miliarde de lei şi vizează tranziţia către un sistem energetic cu emisii reduse de carbon, prin încurajarea investiţiilor în surse regenerabile de energie. Fondul este instrumentul cheie de finanţare instituit, pentru perioada 2021-2030, prin art. 10d din Directiva 2003/87/CE (Directiva EU- ETS) pentru dezvoltarea investiţiilor în proiecte energetice care prevăd îmbunătăţiri în eficienţă energetică, modernizarea sistemelor energetice şi tranziţia în regiunile dependente de cărbune în statele membre cu PIB pe cap de locuitor la preţul pieţei mai mic de 60% din media UE (10 state).

Cele şapte programe cheie ale fondului de modernizare sunt: surse de energie regenerabile şi depozitare de energie; înlocuirea cărbunilor şi echilibrarea reţelei; modernizarea şi construcţia de noi secţiuni de infrastructură energetică; hidrogen verde; cogenerarea de înaltă eficienţă şi modernizarea reţelelor de termie; energie nucleară; eficienţa energetică în facilităţile industriale incluse în EU-ETS şi biocombustibili.

Propunerile şi recomandările referitoare la implementarea Fondului de Modernizare sunt aşteptate până la data de 31 august 2023, precizează ME.

Cele mai recente știri

To Top