Actualitate

Centrele comerciale au reuşit să depăşească, anul trecut, cifra de afaceri totală din 2019

Centrele comerciale au reuşit să depăşească, anul trecut, cu 16%, cifra de afaceri totală din 2019, în timp ce parcurile de retail au înregistrat o scădere de 5%, potrivit unui studiu realizat de o companie de investiţii imobiliare.

Totodată, vânzările şi traficul înregistrate în prima jumătate a anului 2023 sunt mai mari decât în perioada similară din 2019, considerat cel mai bun an pentru retail în România, arată cercetarea „Turnover Retail 2023”, realizată de CBRE.

Potrivit sursei citate, piaţa de retail a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri cumulată care a depăşit pragul de un miliard de euro, consemnând o creştere de 5% faţă de valoarea totală înregistrată în 2019 – un an de referinţă pentru piaţa de retail în ceea ce priveşte vânzările, numărul de vizitatori, noile spaţii şi ultimul an înainte de criza sanitară.

Comparând valoarea totală a cifrei de afaceri înregistrată în 2022 cu cea din 2021, la nivel naţional, centrele comerciale au înregistrat o creştere anuală de 18%, iar parcurile comerciale de 2%.

„Rezultatele financiare din 2022 confirmă faptul că România şi companiile din ţară sunt aliniate trendului din regiunea CEE, unde vânzările totale sunt în mare parte la acelaşi nivel sau peste cel înregistrat în anul record 2019. Pentru 2023, sunt aşteptate rezultate mai bune, dar acestea rămân însă sub semnul incertitudinii, ţinând cont că principalul motiv de îngrijorare al retailerilor rămân inflaţia şi reducerea puterii de cumpărare, care pot avea impact major asupra vânzărilor. Vedem însă că retailerii vizează eficientizarea proceselor şi stabilizarea aprovizionării, aproape jumătate dintre respondenţii la studiu, 45%, având în plan să investească în soluţii software. În plus, sustenabilitatea devine încorporată în cultura organizaţională şi în modul de lucru al retailerilor, iar abordarea omnichannel reprezintă un punct major în strategia comercianţilor. Observăm, de asemenea, o schimbare în piaţa de retail din România, care echilibrează această predominare a formatelor tradiţionale. Peste jumătate dintre retaileri vizează să deschidă noi magazine fizice în centre comerciale regionale, urmate de magazine stradale în centrul oraşelor şi parcuri de retail”, a declarat Carmen Ravon, Head of Retail Occupier CEE, CBRE.

Potrivit sursei citate, creşterea economică şi stabilitatea din 2022 au determinat o creştere anuală de 21% a cheltuielilor de consum.

Analiza CBRE se bazează pe datele interne de retail ale companiei, combinate cu datele financiare disponibile ale Ministerului Finanţelor din România. Studiul aprofundează diferite aspecte ale pieţei de retail din România şi evidenţiază tendinţe şi evoluţii semnificative ale domeniului.

„Continuăm să traversăm un context post-pandemic, dar tendinţele devin tot mai clare: centrele noastre comerciale şi parcurile de retail nu sunt doar rezistente, ci şi pregătite pentru o revenire impresionantă. De altfel, sectoarele Fashion, Food & Beverages şi Leisure au fost în prima linie, cu creşteri anuale impresionante de 33%, 26% şi, respectiv, 23%. Aceste cifre indică nu numai o redresare, ci mai ales o revenire a încrederii şi a apetitului consumatorilor. Perspectivele de viitor prefigurează un sector dinamic, cu rate de creştere cuprinse între 28% şi un impresionant 50% în comparaţie cu nivelurile de dinaintea pandemiei. Evoluţia sectorului nostru de retail este una bazată pe adaptare, tenacitate şi, în cele din urmă, pe un potenţial promiţător”, a adăugat Daniela Gavril, Head of Research, CBRE România.

Aplicând aceeaşi analiză, dar în comparaţie cu anul 2019, studiul relevă şi mai bine performanţele sectorului de retail care revine la nivelurile pre-pandemice, cu segmente precum Fashion, Food, Retail de Specialitate, Food & Beverage şi Serviciile care au încheiat anul 2022 cu creşteri ale cifrei de afaceri cuprinse între 50% şi 28%.

Pe de altă parte, până la sfârşitul anului 2022, stocul modern de spaţii de retail a depăşit pragul de 4 milioane mp, după livrări anuale constante. În prima jumătate a anului curent, stocul de retail din România a ajuns la aproximativ 4,15 milioane mp suprafaţă închiriabilă de centre comerciale moderne şi parcuri de retail răspândite în întreaga ţară.

Volumul total al spaţiilor comerciale moderne a crescut cu 22.000 mp în primele trei luni ale anului, după o investiţie de 9 milioane de euro în două parcuri comerciale. Alte spaţii de retail mici şi medii au fost adăugate, astfel încât în prima jumătate a anului 2023, suprafaţa totală a crescut la 69.300 mp. La nivelul ţării, ponderea parcurilor de retail în stocul de spaţii moderne de retail creşte constant, ajungând la sfârşitul primei jumătăţi a anului 2023 la 39%.

CBRE Group, Inc. o companie listată în Fortune 500 şi S&P 500 cu sediul în Dallas, este cea mai mare firmă de servicii şi investiţii imobiliare comerciale din lume (pe baza veniturilor din 2022). Compania are peste 115.000 de angajaţi care deservesc clienţi din mai mult de 100 de ţări.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top