Opinii

Economia ca sistem dinamic

Leonardo Badea, viceguvernator BNR

Economia actuală se caracterizează prin faptul că este un sistem dinamic, într-o continuă dezvoltare și adaptare la modificările induse de dezvoltarea tehnologică și de rolul în creștere pe care îl are inteligența artificială în societate (o idee care naște deja controverse și dezbateri), iar pe de altă parte este influențată de ideile și alegerile privind dezvoltarea sustenabilă a economiei. În acest sens, inventica, inovația și îmbunătățirea proceselor vor juca un rol important pentru potențialul de creștere economică viitoare. Conceptul de dinamică este derivat din fizică și se referă la un proces caracterizat de schimbare. În lumea reală, variabilele economice precum populația, capitalul, tehnicile de producție, modelele, obiceiurile nu se schimbă într-un ritm constant și sunt într-o continuă evoluție și transformare neliniară.

Ca unul dintre punctele de pornire în studiul economiei, conceptul de economie statică reprezenta o abordare simplificată ce se caracteriza prin definirea și studierea proceselor pentru a se ajunge la un punct de echilibru. Astfel, echilibrul era văzut ca o stare predominantă pentru funcționarea sistemelor și dezvoltarea societății. Economia dinamică însă studiază întreg procesul ce caracterizează stările de echilibru însoțite de stările de dezechilibru înțelegând că nu există măsuri prestabilite care să aibă succes dacă nu se cântăresc foarte bine, atât momentul, cât și dozajul acestora.

Una dintre contribuțiile timpurii la trecerea către analiza sistemelor economice în dinamica lor a avut-o profesorul Samuelson, care, în lucrarea sa Fundamentele analizei economice, a propus o integrare a staticii și a dinamicii folosind principiul corespondenței.

Abordarea dinamică și efectele inter-temporale deja ocupă un loc important în economie. Din această perspectivă, este mai actuală ca oricând afirmația fostului președinte al Rezervei Federale a SUA, Alan Greenspan, referitoare la faptul că economiile moderne au devenit atât de dinamice încât este foarte greu să mai poți surprinde cu acuratețe structura lor de moment. De aceea, prezintă maximă importanță capacitatea noastră, ca societate, de a ne adapta modelele de analiză, într-o abordare prospectivă, utilizând inclusiv instrumente noi pe care le oferă cercetarea multidisciplinară.

Cele mai recente știri

To Top