Actualitate

Ioan Mang, la conferința Income Magazine: Ar trebui să ne orientăm și către biomasă mai mult

Eu cred că avem nevoie mare să dezvoltăm pe lângă ceea ce s-a făcut până acum și pe lângă investițiile cu care statul ajută pentru dezvoltarea de instalații fotovoltaice și eoliene, cred că ar trebui să ne orientăm și către biomasă mai mult, a declarat Ioan Mang, vicepreședintele Comisiei pentru industrii și servicii in Camera Deputaților, în cadrul conferinței Income Magazine., „Soluții pentru România: Energia,” eveniment la care participă toți marii actori din domeniul energiei.

Pentru că eu nu cred că vom trece foarte ușor, din 2027, peste cei 700 de megawatt, care nu vor mai putea fi produse de către nuclear, electrica până în 2032, din câte știu. 2030-2032. 700 de megawați la ceea ce avem astăzi, dacă depindem doar de soare și de vânt, vom avea o mare problemă.

Noi, astăzi, trebuie să recunoaștem, în general, suntem pe plus, adică producem cât avem nevoie și un pic mai mult, doar în zilele libere, adică în weekend-uri, în zilele de sărbătoare și uneori nopțile. Dar în condiții în care bate vântul și ziua avem și un pic de soare. Dacă noaptea nu bate vântul, sau ziua nu bate vântul, avem chiar mari probleme, a declarat Mang.

Pentru că, și cred că nu se poate pune problema astăzi, oricât aș dori să fim în aceiași linie, nu se poate pune problema astăzi să închidem cărbunele. Poate nici în 2032, dacă nu reușim să punem ceva în schimb. Problema s-a pus, dar s-a pus prost.

Și aș veni cu o legislație care să sprijine și biomasa, mai ales că există și o directivă europeană care ne impune să folosim și biomasa, nu numai nouă, la nivelul tuturor țărilor. Ori noi acest subiect l-am neglijat. Iar biomasa, în anumite condiții și cu tehnologie elaborate chiar în România, poate fi considerată ca energie fără emisie de carbon, chiar și energie verde, putem spune, din biomasă agricolă cu culturi care s-au dezvoltat în România.

Deci acest ar fi un subiect care eu cred că ar trebui să fim foarte atenți și Ministerul ar trebui să fie împreună cu Ministerul Fondurilor Europene pentru a finanța și astfel de producții, mai ales acolo unde avem nevoie și de energie electrică și de termică, dar și unde avem nevoie doar de energie electrică, a mai spus oficialul parlamentar.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top