Actualitate

Iohannis, despre noile măsuri fiscale: Este un pas în direcţia bună

Noile măsuri fiscale pregătite de Guvern reprezintă „un pas în direcţia bună”, în contextul în care în România sunt „probleme sistemice”, a afirmat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis, într-o declaraţie de presă.

„Este un pas în direcţia bună. Trebuie să vedem lucrurile aşa cum sunt. Că acum nu se vor rezolva toate problemele sistemice acumulate în 30 de ani este iarăşi un lucru care este uşor de înţeles, dar paşi trebuie făcuţi. Nu putem să continuăm să ne facem că bani publici sunt de multe ori cheltuiţi fără o eficienţă foarte mare, nu putem să închidem ochii la evaziunea fiscală şi nu putem să lăsăm anumite resurse care ar trebui să fie disponibile pentru bugetul local să nu fie folosite. Cum se face asta este o artă pe care trebuie să o descopere Guvernul şi să vină cu acele măsuri care rezolvă problema şi pe termen scurt, dar care rezolvă şi problemele sistemice”, a afirmat şeful statului.

În acest context, preşedintele Iohannis a arătat că proiectul mai poate suferi amendamente şi în Parlament, chiar dacă este înaintat prin procedură de angajare a răspunderii.

„Noi ştim că avem probleme sistemice. După părerea mea, este un prim pas care se face şi după ce acest proiect va fi dezbătut va ajunge în Parlament unde iarăşi sunt posibile îmbunătăţiri, adaptări şi aşa mai departe, chiar şi în procedură de angajare a răspunderii sunt posibile amendamente dacă sunt găsite necesare. Haideţi să pornim de la premisa că unele probleme îşi găsesc acum o soluţie şi să mergem mai departe”, a mai spus şeful statului.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, în debutul şedinţei de Guvern, că proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare, pentru care Executivul urmează să îşi asume răspunderea, propune „reaşezarea sistemului fiscal pe baze echitabile”, astfel încât să fie stimulată „munca cinstită” şi să fie descurajate „portiţele de optimizare fiscală şi evaziune”.

Prim-ministrul a adăugat că proiectul prevede o „abordare echilibrată”, pe patru componente: reducerea cheltuielilor statului; creşterea colectării şi combaterea evaziunii fiscale; supraimpozitarea luxului, viciului şi profitului excesiv şi asigurarea echităţii fiscale între contribuabili.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top