Opinii

Listările noi de la BVB, pariu profitabil sau joc fără miză pentru investitori

Foto: iStock

Au fost listările din ultimii opt ani de la BVB o investiție bună sau era mai inspirată păstrarea acțiunilor vechi în portofoliu? În următoarea analiză veți găsi răspunsul care poate prefigura dinamica pieței de capital în următoarea perioadă. Asta cu atât mai mult cu cât în spațiul public se vorbește tot mai des de câteva companii, private sau chiar din sectorul public, ce ar urma să fie listate. 

După o perioadă lungă în care Bursa de Valori București a dus lipsă de listări ale unor companii private, finalul anului 2016 a adus o revigorare neașteptată a acestui segment, listarea operatorului de servicii medicale private MedLife fiind urmată de alte câteva listări în anul 2017, apoi, după o altă pauză de câțiva ani, de un nou val de listări începând cu anul 2021.

Listarea de noi companii, mai ales dacă acestea provin din mediul privat, contribuie la creșterea atractivității pietei de capital și a lichidității acesteia, însă pentru fiecare investitor contează cel mai mult randamentul pe care il poate obține de pe urma acestor evenimente. De aceea, o întrebare importantă este cum au performat acești noi emitenți comparativ cu restul pieței, și dacă era mai bine să participi la ofertele publice inițiale sau plasamentele private care au avut loc înaintea listării sau să rămâi la emitenții existenți deja la bursă.

Am căutat un răspuns la această întrebare luând în calcul emitenții de pe piața principală a Bursei de Valori București, mai exact pe cei listați începând cu decembrie 2016, atunci când MedLife a deschis seria listărilor de companii private. În această perioadă au ajuns la BVB 13 emitenți, dintre care 12 privați și unul, care îi și depășește ca dimensiune pe toți ceilalți, deținut de Stat. Pentru a avea niște cifre comparabile am calculat randamentul anualizat de la listare și până în prezent pentru toți cei 13 emitenți, incluzând dividendele și distribuțiile de acțiuni gratuite. În acest fel comparația nu este distorsionată de perioada de timp mai mică sau mai mare trecută de la listare. Nu sunt luate în considerare majorările de capital cu aport în numerar, așa că pentru investitorii care au subscris la acestea randamentele ar putea fi ceva mai mari la unii emitenți.

Tot pentru a asigura comparabilitatea, am calculat și evoluția indicelui BET-XT-TR, care include și dividendele și acțiunile gratuite, fiind în același timp mai extins decât celălalt indice de tip Total Return de la BVB, BET-TR. În acest fel, pentru fiecare emitent în parte se poate vedea dacă ar fi fost mai inspirată o investiție în acțiunile respective, păstrate până acum, sau urmărirea indicelui bursier. Trebuie avut în vedere, totuși, în acest caz faptul că urmărirea indicelui presupune realizarea de tranzacții bursiere care ar presupune costuri suplimentare și ar trage în jos randamentul total al portofoliului.

Evoluții și calculele

Primul lucru pe care îl putem observa este faptul că doar doi dintre emitenții aflați în prezent pe piața principală a BVB și listați după decembrie 2016 au avut randament negativ. În ambele cazuri au avut loc în intervalul de după listare majorări de capital cu aport în numerar, care au îmbunătățit cifrele pentru investitorii care au ales să subscrie la ele. Toți ceilalți emitenți au avut randamente pozitive, chiar dacă în unele cazuri nivelul acestora nu a fost unul foarte ridicat.

De departe, cea mai bună investiție ar fi fost cea în acțiunile Safetech Innovations, care a adus un randament mediu de 102,78% pe an raportat la prețul din plasamentul privat realizat înaintea listării. Totuși, dacă ne uităm și pe graficul emitentului, observăm că acest randament a venit în perioada imediat ulterioară listării, prețul acțiunii ajungând la maximul istoric în iulie 2021, apoi încadrându-se pe un trend descendent și stabilizându-se în zona în care este și acum. Așadar, pentru cei care nu au prins acțiuni în plasamentul privat, oportunitățile de a realiza un câștig considerabil s-au epuizat în doar câteva luni.

La distanță mare de Safetech se află un alt emitent care a trecut mai întâi pe piața AeRO, Simtel Team, cu un randament anualizat de 37,23% în perioada de după listare. În cazul Simtel maximul istoric a fost atins în februarie 2024, de atunci cotația scăzând cu ceva mai mult de 40%, prin urmare un investitor inspirat ar fi putut obține un randament mult mai mare vânzând la momentul potrivit. Nu neapărat la maximul istoric, desigur, dar nici cu 40% mai jos.

Urmează trei emitenți cu randamente medii anuale între 20% și 25%, primul dintre ei fiind chiar cel care a lansat trendul listărilor de companii private în anul 2016, MedLife. Ceilalți doi sunt Transport Trade Services și Hidroelectrica. Dacă prețurile acțiunilor MedLife și Hidroelectrica sunt destul de aproape de valorile maxime înregistrate pe piața de capital, cel al Transport Trade Services a scăzut cu mai mult de jumătate într-un interval mai mic de un an, de la 10 lei pe acțiune în februarie-martie 2024 până la 4,7 lei pe acțiune în ianuarie 2025. Motivul este schimbarea contextului generat de războiul din Ucraina, după o perioadă în care cerealele ucrainene au tranzitat România ca rută alternativă de transport urmând una în care Marea Neagră a redevenit utilizabilă. Chiar și așa, acțiunile TTS au rămas una dintre cele mai bune investiții pentru cei care le-au cumpărat în oferta publică premergătoare listării. În cazul Hidroelectrica avem o situație mai neobișnuită. Deși randamentul anualizat este unul dintre cele mai mari din comparație, el a fost obținut într-o perioadă în care și indicele BET-XT-TR a crescut mai mult decat în alte intervale, așa că putem concluziona că o parte importantă a creșterii a venit de la contextul de piață favorabil, nu de la evoluția emitentului.

La mică distanță de cei trei emitenți se află Transilvania Broker de Asigurare, un emitent al carui randament anual a fost generat într-o proporție semnificativă de distribuțiile de dividende. Și în cazul acestuia evoluția a fost una nefavorabilă în perioada recentă, cotația TBK scăzând cu circa 37% din februarie 2024 până acum.

Următorii emitenți sunt deja într-o zonă de randamente modeste, singurul care mai depășește 10% fiind Aquila Part Prod Com, cu 12,66% în medie pe an. Un amănunt interesant este că trei dintre emitenții cu randamente anualizate mai mici de 10% s-au listat în „valul” de listări dintre 2016 și 2018: Digi Communications și Sphera Franchise Group în 2017, iar Purcari Wineries în 2018. Sphera Franchise Group a avut atât oferta publică inițială, cât și listarea foarte aproape de Transilvania Broker de Asigurare, subperformând pe termen lung brokerul de asigurare, deși este o companie mult mai mare, aflată inclusiv în vizorul fondurilor de pensii private obligatorii. Totuși, în ultimii 2 ani lucrurile au stat invers, SFG fiind mult peste TBK în ceea ce privește evoluția bursieră.

Pentru că, așa cum am spus și mai sus, comparația cu un indice nu este în totalitate relevantă, indicele neputând fi replicat decât cu costuri suplimentare, am făcut un calcul și pentru cei mai importanți dintre emitenții din „vechea gardă” de la BVB, pentru perioada decembrie 2016 – ianuarie 2025, luând ca punct de referință listarea MedLife.

Dacă din primul tabel am putea crede că doar un număr mic de emitenți dintre cei listați în ultimii 8 ani la Bursa de Valori București ar fi adus randamente mai mari decât cele ale emitenților aflați deja pe piață, din al doilea vedem că nu e chiar așa. Doar Nuclearelectrica a avut în această perioadă un randament anualizat mai mare de 20%, cu care ar fi ajuns pe locul al 3-lea între emitenții listați dupa 2016. Puțin sub 20% a fost și OMV Petrom, încă doi emitenți (Fondul Proprietatea și Romgaz) între 15% și 20%, iar restul mai jos de atât. Doar doi dintre emitenții vechi au avut randamente superioare indicelui BET-XT-TR, Nuclearelectrica și OMV Petrom. O explicație pentru faptul că atât emitenții noi, cât și cei vechi au avut evoluții în general mai slabe decât indicele (deși indicele e compus în principal chiar din acești emitenți) este ajustarea ponderilor în funcție de evoluția prețului acțiunilor, cele care se află pe un trend ascendent având ponderi în creștere și trăgând mai mult în sus indicele. Este o situație aproape imposibil de replicat în mediul real și care distorsioneaza ușor comparația.

Având în față atât evoluțiile emitenților listați după 2016, cât și pe ale celor care erau deja la BVB în momentul respectiv, putem trage concluzia că participarea la ofertele publice inițiale sau plasamentele private ale primilor a fost în cele mai multe cazuri o idee bună. E adevărat că evoluția emitenților mai vechi a fost calculată pentru un singur interval, însă, așa cum se poate observa din randamentele anualizate ale indicelui BET-XT-TR pe mai multe intervale, diferențele nu sunt foarte mari. Prin urmare, putem pleca de la premisa că și pentru emitenții listați în alt moment decât decembrie 2016 situația a fost aceeași, cu randamente în general mai mici pentru emitenții vechi comparativ cu cei noi. De altfel, e destul de normal ca acest lucru să se întâmple, având în vedere că printre emitenții care se listează există o pondere mai mare a celor care se află în perioade de creștere a businessului, comparativ cu emitenții care sunt deja pe piață de mai mult timp.

Cele mai recente știri

To Top