Energie

Melania Amuza, CEO RoPower Nuclear: La Doicești construim un sistem sigur, care va genera energie curată

Investițiile în tehnologia SMR (Reactoare Modulare de Mici dimesiuni) poziționează România în cercul restrâns al statelor pregătite pentru noua realitate a sectorului energetic. Această tehnologie vine cu avantaje uriașe, atât în ceea ce privește eficiența, cât și în domeniul protecției mediului. Cum va arăta viitorul energiei, dar și ce presupune investiția în SMR de la Doicești, județul Dâmbovița, ne explică, într-un interviu, Melania Amuza, CEO RoPower Nuclear, compania de proiect pentru dezvoltarea Proiectului Reactoarelor Modulare Mici în România. 

Income: Ce trebuie să știe românii despre reactoarele modulare de la Doicești?

Melania Amuza: În esență, reactoarele modu- lare mici generează energie cu un consum mini- mal de combustibil, totul la cea mai înaltă rată de eficiență (factor de capacitate de >90%). Mai mult decât atât, sistemul este proiectat să funcționeze în condiții de maximă siguranță, cu multiple inovații și redundanțe care ajung până la autorăcirea reactoarelor fără un aport extern de apă. La Doicești construim un sistem sigur, care va genera energie curată, în condiții de eficiență înaltă. Poate suna paradoxal, dar tehnologia, deși este inovativă, nu este o tehnologie nouă. Principiul de funcționare este identic cu cel al reactoarelor cu apă ușoară presurizată (PWR), cu o istorie de peste 60 de ani. Peste 300 de reactoare din întreaga lume funcționează, la ora actuală, cu această tehnologie. Inovația rezidă tocmai în multiplele îmbunătățiri tehnologice care vin ca un rezultat al experienței de peste 60 de ani în operarea nucleară. Aici ne referim la modularitate și aplicabilitate, dar mai ales la siguranță. Câteva exemple: clădirea este rezistentă la cutremure și impacte majore, centrala se poate opri singură în siguran- ță fără operator și fără a avea nevoie de electrici- tate sau de adaos de apă.

Cred că publicul ar trebui să știe de asemenea că designul tehnologiei SMR NuScale Power, pe care îl dezvoltăm la Doicești, a fost aprobat încă din 28 august 2020 de către Comisia de Reglementare Nucleară din SUA (NRC) prin emiterea raportului final de evaluare a siguranței, după un proces amănunțit care a durat 42 de luni de verificări, care demonstrează seriozitatea comisiei americane pentru pentru verificarea și licențierea în siguranță a reactoarelor avansate. În 2023 același design a primit aprobări de la alte două autorități de reglementare nucleară din România și din Polonia. Unul dintre obiectivele la care lucrează echipa RoPower Nuclear este buna informare și creșterea încrederii în proiectul SMR de la Doicești. Românii trebuie să știe că acest proiect plasează România într-o companie selectă pe scena mondială a energiei. Trebuie să mai știe că este primul proiect România-SUA la care s-a referit direct președintele Statelor Unite, în contextul investițiilor americane în regiune, dar și în contextul sistemelor de combatere a schimbărilor climatice. 

Income: Prin ce se deosebește tehnologia de producere a energiei electrice prin SMR? 

M.A.: Diferența față de reactoarele clasice este că SMR-urile au o capacitate instalată mai mică și sunt mult mai ușor de fabricat și amplasat prin construcția în serie a echipamentelor.

Acesta a fost un obiectiv al industriei nucleare pentru a asigura că sursa de energie poate fi amplasată într-un areal mult mai divers, spre exemplu în zone mai retrase sau izolate, în zone cu spațiu mai redus aferent amplasării. Spre exemplu, reactoarele de mare capacitate nu pot fi amplasate în astfel de zone și un reactor CANDU nu ar putea fi amplasat tehnic la Doicești. Pentru că sunt foarte multe zone care necesită ener- gie în bandă, sigură și curată, soluția industriei nucleare, bazată de experiența în operare de peste 60 de ani, a fost dezvoltarea acestui tip de reactor mai mic pe care și-a propus să îl facă foarte sigur, având la dispoziție analize și posibilități tehnice de îmbunătățire.

Income: Care sunt beneficiile acestui nou tip de tehnologie și cum poate ajuta România în scopul ei de a deveni o țară independentă din punct de vedere energetic? 

M.A.: România este un stat care beneficiază de un mix de energie foarte solid. Pe lângă sursele nucleare, avem o proporție majoră din energie cca. 30% generată din surse hidro. Am crescut masiv aportul regenerabilelor în sistem, dar, concomitent, am scos foarte mulți MW din producție, în special din rațiuni de mediu. Procesul acesta a început de peste 5 ani, timp în care România s-a transformat din exportator de energie în importator net de energie. Scoatem din sistem sursele poluante, cum ar fi generarea energiei din arderea cărbunelui, dar trebuie să punem ceva în loc, tocmai pentru a ne menține siguranța și securitatea sistemului energetic. Nu știu dacă vorbim neapărat de independență, dar știu că trebuie să vorbim despre sustenabilitate, durabilitate și reziliență. 

Proiectul SMR de la Doicești va avea o capacitate instalată de 462 MW în configurația actuală. Avantajul este că viitorul complex de la Doicești poate funcționa la capacitate cu eficiență de peste 90% livrând energie în bandă. Energie pe care te poți baza. Vom contribui la reziliența SEN, cu certitudine. 

Lista de beneficii directe și indirecte este foarte lungă dar cred că putem concentra mesajul astfel: centrala SMR de la Doicești va produce energie curată, fără dioxid de carbon, ieftină și sigură pentru aproximativ 46.000 de locuințe. Comparativ cu fosta termocentrală de la Doicești care funcționa pe cărbune, evităm emiterea în atmosferă a cca. 4 milioane de tone CO2/an. Proiectul va crea numeroase locuri de muncă în zonă. Aproape 200 locuri de muncă permanente, 1.500 locuri de muncă pe perioada construcției, 2.300 locuri de muncă în producție și asamblarea componentelor, precum și locuri de muncă pentru exploatarea și mentenanța instalațiilor în următorii 60 de ani. Este un proiect cu adevărat pentru generația următoare cu ramificații sociale, de mediu, economice și educaționale. 

Income: În ce orizont de timp va începe centrala de la Doicești să producă energie electrică? 

M.A.: Suntem încrezători că proiectul va deveni funcțional până la finalul deceniului. În momentul de față am încheiat faza 1 de inginerie, proiectare și design (FEED1). La începutul anului 2024 ne pregătim de tranziția către FEED 2. Urmează multe alte etape cruciale de care depinde derularea eficientă a proiectului. 

Prima etapa a studiului FEED demarată în ianuarie 2023 a fost realizată cu un grant în valoare de 14 milioane dolari oferit de USTDA, anunțat de Președintele Biden la G7 în iunie 2022 și a demarat activitățile de pre-proiect. 

A doua etapa a studiului FEED va fi realizata cu o finanțare din partea SUA și alți parteneri multinaționali publici și privați din Statele Unite, Japonia, Republica Coreea și Emiratele Arabe Unite, în valoare de 275 milioane de dolari. Etapa a doua a studiului FEED constă în activități de caracterizare în detaliu ale amplasamentului, activități de obținere a autorizațiilor, activități de licențiere și reglementare, realizarea calendarului detaliat al proiectului, planificarea bugetară pentru execuția proiectului și pregătirea pentru achiziția materialelor cu ciclu lung de fabricație.

Income: Care va fi capacitatea totală de producție a centralei de la Doicești și cât va ajunge să conteze ea în mixul energetic al României? 

M.A.: O serie de șase reactoare modulare mici, fiecare cu o capacitate instalată de 77MW vor produce energie în bandă în viitoarea centrală SMR de la Doicești. Mizăm pe un factor de capacitate de peste 90%. Centrala nuclearoelectrică de la Doicești va genera 462 MW energie. 

Mai simplu spus, centrala de la Doicești va asigura întreaga energie pe care o consumă, uzual, peste 42.000 de locuințe, din surse nucleare. Proiectul nostru este indispensabil pentru atingerea unor obiective de țară, enunțate de altfel inclusiv în cadrul COP28, cum ar fi triplarea, până în 2050, a energiei nucleare pe care o generăm astăzi la nivel național. 

Income: Care sunt beneficiile pentru mediu ale producerii de energie prin tehnologia SMR?

M.A.: Reactoarele modulare mici generează energie fără emisii de CO2.. Dacă la Doicești ar fi continuat să funcționeze centrala folosind cărbunele drept combustibil, anual cca. 4 milioane de tone de CO2 ar fi fost emise în atmosferă. Noi plătim pentru aceste emisii. Rezultatul imediat este prețul mai mare la energie, iar pe termen lung este condamnarea generațiilor viitoare la schimbări climatice semnificative. 

Evident și Romania are nevoie de surse curate care să ofere atât disponibilitate prin producția de energie în bandă. Regenerabilele și energia nucleară vor fi baza mix-ului energetic al României în tranziție și pe termen lung. 

Income: Care au fost avantajele României pentru care a fost aleasă ca centrala de la Doicesti să fie dezvoltată pe teritoriul țării noastre?

M.A.: Într-un cuvânt, încredere. Aici este probabil avantajul principal și poate motivul pentru care noi ne situăm într-un stadiu destul de avansat al proiectului. Încrederea are un set de surse. Eu cred că experiența noastră a contat enorm. România are aproape 27 de ani de experiență în operare sigură a Centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă (parte a Societății Naționale Nuclearelectrica). Reactoarele de la CNE Cernavodă se clasează pe locul 1 la nivel global din peste 440 reactoare în funcțiune, în ceea ce privește factorul de capacitate, în condiții de siguranță maximă și fără nici un fel de  incidente cu impact de securitate. Experții noștri sunt recunoscuți la nivel internațional pentru experiență, securitate nucleară și performanță. De asemenea, România are un reglementator puternic și riguros al industriei nucleare, apreciat la nivel internațional – CNCAN (Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare). 

Amplasamentul de la Doicești a fost preselectat în urma unui proces complex, finanțat de USTDA. Printre avantajele imediate se numără accesul facilitat la infrastructura de energie, la infrastructura de apă și transport industrial, pentru că, după cum știți, la Doicești a funcționat o centrală pe cărbune.

Pe plan local, proiectul nostru este privit cu încredere și optimism. Am fost foarte bine primiți de comunitatea locală din Doicești și din întreaga zonă, pentru că fiecare factor decizional simte că proiectul SMR este o șansă unică la dezvoltare și consolidare economică. Mizăm pe crearea unui întreg ecosistem economic pe verticală și pe orizontală, pentru că unul dintre obiectivele noastre de țară este să devenim lider regional și HUB tehnologic pentru ce înseamnă tehnologia SMR. 

Income: La ce sumă se ridică investițiile în centrala de la Doicești și cum se împart sursele de finanțare? 

M.A.: Proiectul SMR de la Doicești este actualmente în faza de tranziție către FEED2, după finalizarea cu succes a etapei FEED1. Orice estimare investițională globală, la acest moment, nu ar avea o bază suficient fundamentată. Ceea ce pot să vă spun în acest moment este că observăm un apetit investițional în plină expansiune, la nivel internațional, față de proiectul pe care îl dezvoltăm la Doicești. Fondul de investiții coreean, DS Private Equity, le-a prezentat acționarilor noștri intenția de a finanța FEED 2 cu 75 de milioane de euro. Pentru etapa FEED 1, etapa de studii și inginerie pe care am încheiat-o, RoPower a primit un grant de 14 milioane de dolari de la Agenția Statelor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (USTDA). 

Proiectul inspiră încredere pentru investitori. De aceea subliniez că ne aflăm într-o perioadă în care competiția dintre proiecte tip SMR se întețește, la nivel regional și la nivel global. Faptul că România este în acest context este un avantaj imens pentru că orice piață nouă în general, dar piața SMR-urilor în particular, se inițiază de statele care au capabilități și expertiză în domeniu. O piață regională, europeană sau globală a reactoarelor modulare mici se va forma prin dezvoltarea graduală a tehnologiilor avansate. România se află într-un moment potrivit, aș îndrăzni să spun chiar istoric, pentru a-și pune în valoare excelența și experiența prin dezvoltarea unei noi tehnologii avansate. 

RoPower Nuclear se află în avangarda acestei tehnologii și noi credem că este un motiv de mândrie pentru toată România că am reușit să ne poziționăm ca un partener stabil și credibil care are acces atât la expertiză în domeniul nuclear cât și la resursele necesare să implementeze unul dintre primele proiecte SMR la nivel european și de ce nu, mondial. 

Cele mai recente știri

To Top