Actualitate

Mircea Fechet: Nu există zi în anumite comunități să nu se primească o alertă de pericol din cauza unui urs

Ministrul mediului, Mircea Fechet, a declarat într-un interviu pentru Income Magazine că este informat des despre problemele cauzate de urși și că încurajează autoritățile locale să aplice legea, deoarece acestea au acum la îndemână instrumentele necesare pentru a rezolva situațiile periculoase.

„Aproape săptămânal aflăm că aterizează sau decolează un elicopter de undeva cu un rănit de urs către cel mai apropiat spital. E un lucru pe care va trebui să-l gestionez la Ministerul Mediului, pentru că nimeni nu poate pune nimic înaintea siguranței cetățeanului. Și în timp ce mă interesează conservarea speciei protejate de altfel de urs brun din România. (…) Avem în vigoare încă Ordonanța 81 din 2020, care permite autorității publice locale, atunci când există un pericol iminent, să intervină pe loc, să constituie acea comisie cu jandarmeria, cu fondul de vânătoare de pe raza UAT-ului, cu medicul veterinar, să evalueze situația la fața locului și, în funcție de pericol, să ia decizia. Și nu-s decât trei posibilități: fie să-l alunge în pădure, fie să-l tranchilizeze, să-l reloce pe cealaltă parte a muntelui sau în alt județ. Dar acolo am constatat că mutăm problema de la o comunitate la altă comunitate și n-am rezolvat nimic. Urșii problemă rămân urși problemă, puțin probabil ca ei să se reîntoarcă în pădure. Fie iau decizia împușcării sau a eutanasierii unui exemplar care atacă omul sau pune în pericol integritatea oamenilor. E bine ca primarii să știe că până astăzi niciun primar n-a avut nici cea mai mică problemă atunci când a aplicat legea și nu s-a pus nicio secundă problema să fie târât în vreo instanță sau să fie obligat să plătească amenzi sau alte frici din acestea, care există la administrația publică locală, și pe care țin să le explic mereu, tocmai pentru a mă asigura că toată lumea știe ce are de făcut”, a declarat Mircea Fechet.

Acesta a mai spus că primește frecvent plângeri cu privire la pericolul pe care îl reprezintă populația de urs și că îi înțelege și pe cei care vor protejarea speciei, dar și pe cei care cer măsuri ferme.

„Și astăzi am avut la minister o întâlnire foarte bună cu câteva asociații de ciobani care, spre deosebire de turiștii care ocazional mai intră în contact cu urșii pe Transfăgărășan sau în câte o stațiune montană, oamenii de la munte, care pășunează animalele, care au de muncit în agricultură, care au de cules fructele din livezi ș.a.m.d. nu sunt doar extrem de afectați, sunt speriați, totodată, pentru că nu există zi aproape în anumite comunități să nu se primească o alertă pe telefon de pericol din cauza unui urs”, a spus Mircea Fechet.

Ministrul  a mai explicat de ce numărul urșilor care urmează să fie împușcați la nivel de prevenţie și de intervenţie a scăzut de la 500 la 220. Astfel, el a spus că s-a ținut cont de poziția Academiei Române, dar a anunțat că, după ce ordinul își va face efectele juridice și urșii vor fi extrași, va urma o analiză pentru a-i vedea impactul.

„E adevărat că acel ordin vizează un număr mai mic de exemplare decât cel propus de către predecesorul meu. Nu pentru că aș fi avut eu vreo problemă cu ceea ce a propus fostul ministru al mediului, ci pentru că, în procedura de avizare, Academia Română a dispus reducerea acelui număr. Aștept totuși ca ordinul respectiv să-și producă efectele juridice – că sunt mulți sau puțini 220, vom vedea după ce acei urși vor fi extrași. Am avut o singură pretenție ca urșii respectivi să nu fie urșii care nu s-au întâlnit niciodată cu oamenii. Și să începem cu urșii problemă, să începem cu urșii pe care îi vedem că atacă gospodăriile oamenilor. Să începem cu urșii pe care îi vedem în intravilan și se plimbă ca la ei în pădure. Nu le mai e frică nici de mașini, nici de zgomote, nici de petarde, de nimic”, a mai spus ministrul.

Conform Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic, ministerul mediului are obligaţia să emită anual cote de intervenţie şi cote de prevenţie. Anul acesta, ordinul a fost publicat în Monitorul oficial la 23 august.

Interviul cu Mircea Fechet, în care ministrul vorbește despre Sistemul garanție-returnare și despre programele de mediu finanțate din PNNR, poate fi citit în ediția print a Income Magazine, săptămânal economic care se găsește la chioșcurile de presă din toată țară.

 

Cele mai recente știri

To Top