Energie

UE va face presiuni pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili „cu mult înainte de 2050” la COP28

pret benzina
Foto: iStock

Uniunea Europeană va face presiuni pentru un angajament global la COP28, care se se va desfășura în Dubai între 30 Noiembrie și 12 Decembrie, pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili „cu mult înainte de 2050”, a anunțat șeful UE pentru climă, Frans Timmermans.Angajamentul ar însemna oprirea energiei pe bază de cărbune și eliminarea emisiilor din sectorul petrolului și gazelor, dar cu un rol minim pentru captarea carbonului, a adăugat el, scrie euroactiv.com care citează  Climate Home News.

Vorbind la reuniune, la care a participat șeful COP28, Sultan Al Jaber, Timmermans a declarat că UE dorește ca guvernele să semneze un angajament cu trei elemente principale: triplarea lansării surselor regenerabile până în 2030, dublarea ratelor anuale de creștere a eficienței energetice și o eliminare treptată accelerată a combustibililor fosili cu un rol „rezidual” pentru tehnologiile de reducere a emisiilor de carbon. „Trebuie să eliminăm treptat combustibilii fosili nestabilizați cu mult înainte de 2050”, a declarat șeful UE pentru climă.

Diviziuni privind captarea carbonului

Ultimul punct se referă la utilizarea captării și stocării dioxidului de carbon (CSC), un termen generic pentru o serie de procese care vizează captarea emisiilor de CO2 cauzate de arderea combustibililor fosili. CSC se află în centrul unei dezbateri profund divizate. Țările producătoare de petrol și gaze și industria susțin că este necesar să se extragă gaze dăunătoare climei, în timp ce lumea continuă să alimenteze activitățile cu combustibili fosili. Activiștii și o serie de națiuni progresiste susțin că este o lacună pentru industria combustibililor fosili care va prelungi criza climatică.

Gazdele COP28, Emiratele Arabe Unite, sunt un mare susținător al CSC. În luna mai, Al Jaber i-a înfuriat pe mulți observatori ai politicilor climatice când a cerut eliminarea treptată a „emisiilor de combustibili fosili”, spunând că petrolul și gazele vor continua să joace un rol în viitorul apropiat.

De atunci, șeful COP28 și-a relaxat ușor poziția, solicitând o tranziție energetică accelerată care „reduce treptat utilizarea combustibililor fosili”.

Rolul „rezidual”

Poziția UE prezentată de Timmermans arată un accent similar pe eliminarea „emisiilor”, dar indică limite mai clare pentru utilizarea CSC.

„Este important să avem o înțelegere precisă a rolului „fosilelor reduse” într-o economie net-zero”, a spus șeful UE pentru climă. „Acestea trebuie să fie reziduale și numai în sectoarele greu de redus. Iar sectorului îi revine sarcina probei pentru a demonstra că acest lucru este realizabil și pentru a propune strategii de investiții credibile în tehnologii de reducere a emisiilor de dioxid de carbon”.

Convenirea asupra unei definiții pentru „neabătut” și asupra unui rol pentru CSC va fi probabil una dintre bătăliile definitorii la summitul climatic din Dubai.

Lisa Fischer, de la think tank-ul E3G, a declarat că Timmermans „mută pe bună dreptate accentul pe necesitatea de a defini” combustibili fosili reduși „pentru a evita ca țările să se ascundă în spatele unui vis de captare a carbonului care până acum a progresat puțin „. Dar ea a adăugat, de asemenea, că accentul ar trebui pus pe „reducerea treptată a utilizării combustibililor fosili, cu unele repere clare înainte de 2050”. Conform previziunilor Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), cărbunele, petrolul și gazele naturale trebuie să scadă cu 90%, 80% și, respectiv, 70% între 2021 și 2050, pentru a ajunge la zero net până la jumătatea secolului.

Triplarea surselor regenerabile de energie

Celălalt mare angajament al UE înainte de COP28 este triplarea ratei anuale de utilizare a energiei din surse regenerabile până în 2030. Comisarul pentru energie, Kadri Simson, a declarat că propunerea este pentru un „angajament voluntar, fără caracter obligatoriu” pe care alte țări să îl semneze.

Obiectivul se bazează pe o evaluare AIE. Organizația a declarat că lumea are în prezent o capacitate de energie regenerabilă de aproximativ 3.300 GW. Pentru a avea o șansă de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade Celsius, aproximativ 1.000 GW ar trebui adăugați în fiecare an până în 2030, aproximativ triplând cantitatea totală la 10.350 GW. Angajamentul privind energiile regenerabile este de așteptat să provoace mai puține fricțiuni în Dubai. Sultanul Al Jaber susține puternic propunerea, care a atras deja sprijin din partea SUA, Chile, Columbia și a reprezentanților statelor insulare mici.

Cele mai recente știri

To Top