Actualitate

Veniturile din taxe în ţările OCDE au scăzut în 2022 pe fondul crizei energetice

taxe
Foto: iStock

Taxele colectate de guvernele ţărilor membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), ca proporţie din PIB, au scăzut în 2022, motivul fiind explozia preţurilor la energie, care a obligat multe guverne să reducă anumite impozite pentru a atenua efectele crizei energetice, transmite Reuters.

Într-un raport publicat miercuri, OCDE a informat că ponderea taxelor în PIB-ul ţărilor membre ale organizaţiei a scăzut anul trecut cu 0,15 puncte procentuale, până la 34%.

În perioada care a trecut din 2008 şi până în prezent, singurii ani în care au mai fost înregistrate scăderi ale ponderii taxelor în PIB în ţările OCDE au fost 2017 şi 2019, când s-au înregistrat scăderi de 0,6, respectiv 0,1 puncte procentuale.

Ponderea taxelor în PIB a scăzut în 21 dintre ţările membre OCDE, un declin semnificativ fiind înregistrat în Danemarca (5,5 puncte procentuale, până la 41,9%), Ţările de Jos (1,2 puncte procentuale, până la 38%) şi Polonia (1,5 puncte procentuale, până la 35,2%).

De asemenea, raportul OCDE mai arată că în 2022 veniturile din accize au scăzut ca pondere din PIB în 34 dintre cele 36 de state membre pentru care sunt disponibile date preliminare. În unele ţări europene, aceste scăderi au fost cauzate de creşterea semnificativă a preţurilor la energie, care a dus la o cerere mai mică şi în multe cazuri la o reducere a taxelor pe energie, a subliniat OCDE.

Preţurile la petrol au fost volatile în 2022, impulsionate de războiul din Ucraina, care a limitat livrările, pentru ca ulterior acestea să scadă, odată cu diminuarea cererii venite din partea Chinei, primul importator mondial, şi a îngrijorărilor cu privire la contracţia economică.

Veniturile din Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) ca pondere din PIB au scăzut în 19 state membre OCDE, în parte ca urmare a politicilor guvernamentale destinate să îi protejeze pe consumatori de preţurile mari la alimente şi energie.

Diminuarea veniturilor din accize a fost contracarată parţial de creşterea taxelor pe profiturile companiilor, care au urcat ca pondere din PIB în trei sferturi dintre ţările OCDE, în contextul în care profiturile companiilor au crescut, în special în sectoarele energie şi agricultură, arată studiul menţionat.

În 2022, ţările membre OCDE cu cea mai mare pondere a taxelor în PIB au fost Franţa (46,1%), Norvegia (44,3%) şi Austria (43,1%). La polul opus este Mexic unde ponderea taxelor în PIB a fost de 16,9%.

Înfiinţată în anul 1961, OCDE joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 38 de state membre OCDE deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii. În luna ianuarie 2022, Consiliul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a decis deschiderea negocierilor de aderare cu România, un obiectiv major de politică externă încă din 2004, când ţara noastră şi-a depus pentru prima dată candidatura.

Cele mai recente știri

To Top