Actualitate

Exporturile britanice de cosmetice au scăzut cu 850 de milioane de lire sterline din cauza Brexitului

Foto: iStock

Exporturile de cosmetice din Marea Britanie spre Uniunea Europeană au scăzut cu mai mult de 850 de milioane de lire sterline (un miliard de dolari) după votul în favoarea Brexitului, pe măsură ce întârzierile în procedurile vamale şi costurile crescute au frânat comenzile, transmite Bloomberg.

Un raport al Oxford Economics, la comanda British Beauty Council, a descoperit că firmele britanice au avut de suferit de pe urma înmulţirii barierelor comerciale între 2017 şi 2022.

„Covid nu este problema, Brexit este problema”, subliniază Millie Kendall, director la British Beauty Council.

Studiul a descoperit că exporturile de produse de îngrijire personală din Marea Britanie spre UE au scăzut, în general, comparativ cu exporturile spre restul lumii care au fost mai constante după referendumul în favoarea Brexit.

Complicaţiile rezultate în urma Brexitului au fost deosebit de problematice pentru multe IMM-uri din sectorul cosmeticelor. De exemplu, Sarah Chapman, care a fondat marca Skinesis, a încetat să mai vândă în Spania şi spune că există probleme cu vânzarea produselor sale în Italia şi alte părţi. „Distribuitorii noştri insistă că dacă nu ne înfiinţăm un depozit în UE nu vor mai lucra cu noi”, a precizat Sarah Chapman. Aceasta spune că au exista unele cazuri în care comenzile au fost blocate în vamă timp de trei luni. „Atunci când cineva a cumpărat ceva de la tine, dacă durează atât de mult să primească produsul, nu vor mai cumpăra direct de la tine altă dată”, a adăugat Chapman.

Raportul Oxford Economics susţine că, între 2010 şi 2016, exporturile britanice de produse de îngrijire personală au crescut atât pe piaţa unică europeană cât şi în restul lumii cu o medie anuală de 3,1%, respectiv 5,3%. După Brexit însă exporturile spre UE au scăzut constant.

Un sondaj derulat anterior de British Chambers of Commerce a descoperit că 49% din exportatorii britanici au întâmpinat dificultăţi în a se adapta la modificările cerute pentru a face comerţ cu bunuri după Brexit.

Cele mai recente știri

To Top