Energie

Ministrul Economiei: ”Avem posibilitatea ca în 2030 să devenim lideri regionali în privința producției de energie verde”

Radu Oprea, ministrul Economiei, și Ion Sterian, directorul Transgaz, au prezentat concluziile summitului „Restart & Repower România – Noua strategie energetică şi de dezvoltare”, din cadrul proiectului RO 3.0.

”Suntem la finalul a trei ore de dezbateri extrem de consistente, în care am descoperit că există soluții pentru ca România, pe de o parte, să devină sursă de energie și pentru alții, nu doar pentru noi, dar nu în ultimul rând, să ofere clienților de aici, din țară, energie sau gaze sustenabile, sigure și ieftine”, a spus Adrian Ursu, realizator Antena 3 CNN.

”Avem această posibilitate în 2030 să devenim lideri regionali în privința producției de energie verde în România, pentru că tot mixul energetic al României va fi unul verde. Desigur, și gazele din Marea Neagră sunt extrem de importante.

Ce avem noi de făcut este să venim cu procese industriale care să dea valoare adăugată energiei și gazelor, astfel încât să putem exporta produse care înglobează valoare foarte multă. Facem mai mult decât strategii, venim cu instrumentele de atingere a obiectivelor din strategie, vorbesc despre schemele de ajutor de stat.

Vorbeam astăzi despre hotărârea de Guvern privitoare la schema de ajutor de stat pentru producția de oțel verde în România. Suntem în procesul de avizare, pe bază de cuptoare electrice în primul rând, și de reciclare, de circularitate, de topire a fierului pe care astăzi îl exportăm în alte părți ale lumii. Sunt cel puțin trei companii în România care au astfel de proiecte. Deci o schemă de ajutor de stat competitivă în acest domeniu este mai mult decât bine venită și așteptată de mediul de afaceri”, a declarant ministrul Economiei, Radu Oprea.

România a demonstrat că poate să fie conectorul Europei, că poate să fie în mijlocul acestor rețele și să dea șansa de a scăpa de dependențe și de a furniza atât de multe alternative încât nimeni să nu mai fie stăpân la un moment dat pe un robinet cu care închide toată Europa.”România a scăpat de așa ceva, pe de o parte, datorită investițiilor din ultimii 5-6 ani de la Transgaz și investițiile lor care sunt în derulare acum, dar pe de altă parte, cu regret spun acest lucru, a scăpat de dependență și datorită comprimării industriei la minim”, a spus și Ion Sterian, directorul Transgaz.

Cele mai recente știri

To Top