Deprecated: Funcția WP_Dependencies->add_data() a fost apelată cu un argument care este considerat învechit începând cu versiunea 6.9.0. Comentariile condiționale IE sunt ignorate de toate navigatoarele acceptate. in /var/www/incomemagazine.ro/public/wp-includes/functions.php on line 6131
Business

Producătorii de ciocolată au din nou probleme: lipsa pudrei de cacao

Foto: iStock

Producătorii de ciocolată se confruntau deja cu prețuri record la untul de cacao, care îi conferă ciocolatei textura fină și cremoasă, iar acum trebuie să plătească mai mult și pentru pudra de cacao, care îi conferă ciocolatei culoarea și gustul, transmite Bloomberg.

Pudra de cacao, care este utilizată într-o gamă largă de produse alimentare, este în prezent într-o situație în care există livrări reduse. Prețurile la acest ingredient au crescut cu aproximativ 16% pe piața din SUA în ultimul an și în prezent se tranzacționează aproape de maximul istoric.

Aceasta este cea mai recentă evoluție a unei crize globale pe piața de cacao, care a afectat profiturile celor mai mari producători de ciocolată și i-a adus pe consumatori în situația în care plătesc mai mult pentru mai puțină ciocolată. Producători precum Mars Inc. sau Hershey Co. au recurs la tactici precum reducerea dimensiunilor batoanelor de ciocolată, adăugarea de ingrediente precum nuci și chiar și promovarea unor produse care nu conțin ciocolată.

Raaka Chocolate Inc., un producător de ciocolată artizanală din New York, spune că acum plătește de trei ori mai mult pentru pudra de cacao pe care o utilizează în produsele sale. În plus, pudra de cacao este din ce în ce mai greu de obținut.

”Toate cantitățile care intră în țară au fost deja contractate. Este extrem de dificil să îți procuri acum pudră de cacao”, spune cofondatorul Raaka, Nate Hodge care se aprovizionează de la un partener din Peru.

Potrivit firmei de consultanță KnowledgeCharts, prețurile la pudra de cacao pe piața din SUA se situează aproape de 9.000 de dolari pe tonă, aproape de maximul istoric din luna februarie. În Europa, prețurile au trecut de 10.000 de dolari pe tonă, și în acest caz în apropiere de nivelul record atins în luna mai.

Criza pudrei de cacao s-a agravat atunci când industria alimentară a încercat să înlocuiască untul de cacao mai scump, care reprezintă în medie 20% din greutatea unui baton de ciocolată. Asta pentru că înlocuitorii, produși cu uleiuri vegetale, sunt mai lipsiți de savoare decât untul de cacao și nu au o aromă proprie, ceea ce i-a forțat pe producătorii de dulciuri să utilizeze mai multă pudră, pentru a reface culoarea și gustul.

În condițiile în care pudra de cacao este o raritate, apare o piață pentru înlocuitori. Firma germană Doehler Group SE a introdus la începutul anului un înlocuitor mai ieftin care include pudră de roșcoave. La rândul său, Ardent Mills LLC a pus la punct o pudră pe bază de grâu și primele produse care utilizează noul tip de pudră ar putea apărea pe rafturile magazinelor anul următor.

Cu toate acestea, alternativele nu sunt suficiente. Pudra de cacao este în continuare cerută pentru culoarea și textura ciocolatei, iar livrările nu dau semne că vor reveni în curând. Procesarea de cacao în Europa, cea mai mare piață mondială a scăzut cu 3,7% în primul trimestru, până la cel mai redus nivel de după 2017. O tendință similară a fost înregistrată în America de Nord.

”Ca urmare a acestei situații, ne așteptăm ca prețurile la pudra de cacao să rămână la nivelul la care sunt”, a spus Kojo Amoo-Gottfried, director de producție pentru America de Nord la Cargill Inc., al doilea mare procesator mondial de cacao.

Cele mai recente știri

To Top