Energie

Preţul gazelor este stabil în Europa, traderii nu se aşteaptă la o escaladare a situaţiei din Orientul Mijlociu

Foto: iStock

Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa erau stabile luni, în condiţiile în care traderii se aşteaptă ca răspunsul Israelului la atacul Iranului să fie unul limitat, ceea ce nu va crea riscuri suplimentare la adresa livrărilor globale de energie, transmite Bloomberg.

Luni în jurul orei 11:02 a.m., la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare au urcat cu doar 0,11%, până la 30,77 euro pentru un Megawatt-oră (MWh).

„Atacul Iranului este puţin probabil să conducă la o nouă escaladare, pentru moment, chiar dacă riscurile pe termen mediu au crescut. Cu toate acestea, în mod clar riscurile au crescut ca urmare a atacurilor din week-end. La nivel mai general, aceste evenimente ar putea fi simptomatice pentru provocările mai ample la adresa cooperării globale”, susţin analiştii băncii Citigroup Inc.

Iranul a lansat zeci de drone şi rachete împotriva Israelului sâmbătă seara, ca răspuns la atacul atribuit Israelului asupra consulatului iranian din Siria din 1 aprilie, care a provocat moartea a şase sirieni şi a şapte membri ai Gardienilor Revoluţiei, între care doi generali.

Deşi Europa nu cumpără cantităţi mari de gaze din regiunea Orientului Mijlociu, dependenţa sa de pieţele mondiale a crescut după ce livrările de gaze ruseşti prin conducte au coborât dramatic după debutul războiului din Ucraina. Chiar şi evenimentele care au loc departe de casă au un impact asupra preţurilor iar volatilitatea a devenit o trăsătură definitorie a pieţei după criza energetică.

Continentul european este concentrat pe refacerea stocurilor pentru iarna următoare, după ce a ieşit din iarna care a trecut cu un grad record de umplere a depozitelor de gaze. Vremea blândă şi cererea industrială modestă au ţinut în frâu consumul.

„În condiţiile stocurile de gaze din Uniunea Europeană sunt la un maxim istoric pentru acest moment al anului, nu există niciun motiv de panică”, susţin analiştii de la Engie SA.

Totuşi, livrările de gaze din Norvegia spre continentul european rămân la un nivel redus, după lucrări de mentenanţă neprogramate la unele din facilităţile din Norvegia. Lucrările sunt aşteptate să se prelungească până cel puţin marţi, potrivit operatorului de reţea Gassco AS.

Cele mai recente știri

To Top