Actualitate

Compania de distribuţie şi logistică Aquila a investit peste 6 milioane de euro pentru reînnoirea flotei de vehicule

bani investitii euro
Foto: iStock

Compania de distribuţie şi logistică Aquila anunţă că a investit peste 6 milioane de euro pentru reînnoirea flotei de vehicule care deserveşte activitatea de distribuţie a companiei.

”Aquila (simbol bursier AQ), lider în servicii integrate de distribuţie şi logistică pentru piaţa bunurilor de larg consum din România şi Republica Moldova, a investit peste 6 milioane de euro pentru reînnoirea flotei de vehicule care deserveşte activitatea de distribuţie a companiei. Investiţia, aliniată cu strategia de sustenabilitate lansată în anul 2022, a constat în contractarea şi achiziţionarea tuturor celor 196 de vehicule planificate pentru anul acesta, inclusiv 25 de camioane cap tractor, marca DAF, cu motor Euro 6. Pentru a creste eficienţa operaţiunilor logistice, Aquila a investit şi în utilaje de înfoliere semi-automată, unelte de bandare automată a paleţilor şi dispenser automat de bandă de hârtie pentru sigilarea cutiilor, în conformitate cu planul de investiţii comunicat anterior”, anunţă compania.

Pentru anul în curs, Aquila a bugetat investiţii de 12,7 milioane de euro, din care 7,6 milioane de euro pentru cumpărarea de mijloace de transport.

„Investiţiile realizate sunt în linie cu strategia de sustenabilitate a companiei. Prin modernizarea flotei auto şi investiţiile în echipamente pentru depozite ne-am propus reducerea amprentei de carbon şi a deşeurilor generate în cadrul operaţiunilor curente. Vom continua să implementăm măsuri în vederea atingerii ţintelor de decarbonare stabilite pentru 2026: reducerea cu 20% a amprentei de carbon la nivelul flotei de vehicule şi cu 3% a depozitelor. Aceste măsuri includ înlocuirea treptată a flotei, cu vehicule cu emisii scăzute, creşterea eficienţei energetice, respectarea standardelor de mediu şi sustenabilitate în activitatea companiei. Toate vehiculele achiziţionate au normă de poluare Euro 6, fiind dotate majoritar cu motorizări pe propulsie de benzină, GPL şi hybrid”, spune Răzvan Bagherea, director organizare şi resurse umane la Aquila.

Echipamentele pentru depozite achiziţionate contribuie la sporirea productivităţii, diminuarea costurilor operaţionale şi implicit la reducerea deşeurilor generate din activitatea de înfoliere şi sigilare.

În prezent, Aquila deţine peste 1.600 de vehicule, cu o flotă de transport de mărfuri pregătită pentru bunuri din toate categoriile de temperatură (ambiental, refrigerat, congelat).

În 2022, compania a înregistrat o reducere notabilă a amprentei de carbon şi a deşeurilor. Potrivit raportului de sustenabilitate, amprenta totală de carbon a companiei a înregistrat o scădere de 6,5%, însumând 36.837 tone CO2 echivalente (tCO2e), conform metodei de calcul pe bază de locaţie. De asemenea, intensitatea emisiilor (calculată pe baza locaţiei) raportată la cifra de afaceri s-a îmbunătăţit cu 18,4%, iar cea calculată la numărul de km parcurşi cu 4,6%. La nivelul companiei consumul de energie a scăzut cu 3,1%, iar eficienţa energetică raportată la cifra de afaceri s-a îmbunătăţit cu 15,4%. În privinţa gestionării deşeurilor, compania a redus cantitatea generată cu 19%, prin metode mai eficiente de ambalare şi gestionare.

Aquila operează în România şi Republica Moldova, cu un model de afaceri integrat, cu activitate în următoarele segmente de afaceri: distribuţie, logistică şi transport. Compania vinde produse de larg consum în peste 72.000 de puncte de desfacere prin toate canalele de comerţ cu amănuntul al bunurilor de larg consum, care acoperă peste 90% din piaţă.

Compania a fost înfiinţată în anul 1994 de către antreprenorii Alin Adrian Dociu şi Constantin Cătălin Vasile. Din noiembrie 2021 este listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ca urmare a unei oferte publice iniţiale în valoare de 367 milioane lei. Acţiunile companiei (simbol AQ) sunt incluse în indicele de referinţă BET al Bursei de Valori Bucureşti şi Global All Cap ai FTSE Russell.

Cele mai recente știri

To Top