Actualitate

Secretara Trezoreriei SUA, Janet Yellen: Firmele chineze care ajută Rusia riscă să suporte consecinte semnificative

Foto: iStock

Secretara Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că guvernul SUA a văzut dovezi că firmele chineze ar putea ajuta la fluxul de echipamente necesar pentru efortul de război al Rusiei, în ciuda sancţiunilor occidentale, şi a spus că a îndemnat China să ia măsuri, transmite Reuters.

Yellen a spus că a abordat problema în timpul unei ântâlniri de două zile cu vicepremierul chinez He Lifeng, exprimându-şi îngrijorarea că echipamentele ”utile pentru armata Rusiei” se sustrag de la sancţiuni şi ajung la Moscova pentru a-i ajuta războiul împotriva Ucrainei.

”Am subliniat că companiile nu trebuie să ofere sprijin material sectorului industrial al apărării din Rusia şi că se vor confrunta cu consecinţe semnificative dacă o vor face”, a declarat Yellen reporterilor, la o conferinţă de presă susţinută vineri la San Francisco.

”Suntem hotărâţi să facem tot ce putem pentru a opri acest flux de materiale care ajută Rusia să conducă acest război brutal şi ilegal”, a spus Yellen, avertizând că orice companie care ajută efortul de război al Moscovei ar putea fi sancţionată.

Ea a spus că guvernul SUA a impus deja sancţiuni împotriva unui număr de firme private, inclusiv unora din China, care ajutau Rusia să obţină echipamente, împreună cu unele instituţii financiare care ar putea susţine acest efort.

”Ne-am dori să vedem China să reprime acest lucru, mai ales când suntem capabili să furnizăm informaţii”, a spus ea.

Ea nu a oferit alte detalii despre numele companiilor implicate sau reacţia lor. Yellen a subliniat că firmele chineze în cauză sunt private şi a spus că nu sugerează că acest lucru se întâmplă cu cunoştinţa guvernului chinez.

Cele mai recente știri

To Top