Actualitate

BCE coboară standardele pentru a acorda împrumuturi ţărilor din afara UE

banca centrala europeana bce
Foto: iStock

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat luni că va relaxa cerinţele pentru a acorda împrumuturi băncilor centrale din ţările din afara Uniunii Europene în perioade de criză, transmite Reuters.

Aceste modificări ar trebui să facă mai uşor pentru economiile mai mici din afara graniţelor UE, cum este Ucraina, să împrumute euro de la BCE dacă se confruntă cu presiuni financiare.

„Pe baza experienţei acumulate în perioada pandemiei şi a războiului Rusiei în Ucraina, noul cadru de reglementare permite extinderea condiţiilor de acces în perioade de criză sau când există un risc crescut de materializare a crizelor”, a informat BCE.

De asemenea, acordurile de tip „repo” existente, pe baza cărora ţările pot împrumuta euro de la BCE pe baza unor garanţii, cu băncile centrale din Kosovo, Muntenegru, San Marino, Macedonia de Nord, Andorra, Albania şi Ungaria, au fost prelungite până la finele anului următor.

În prezent, astfel de lunii de tip „repo” pot fi acordate numai ţărilor care au potenţialul de a afecta politica BCE din cauza mărimii lor, a utilizării crescute de euro şi a legăturilor financiare şi economice cu UE.

Cele mai recente știri

To Top