Tehnologie

Nvidia este pe cale să depăşească Apple ca a doua cea mai valoroasă companie din lume în funcţie de capitalizarea bursieră

Foto: iStock

Nvidia ar putea depăşi în curând Apple pentru a deveni a doua cea mai valoroasă companie din lume, în funcţie de capitalizarea de piaţă, deoarece producătorul de semiconductori este cel mai mare beneficiar al dezvoltării şi adoptării aplicaţiilor pentru inteligenţă artificială, transmite Reuters.

Dependenţa practic a tuturor aplicaţiilor de inteligenţă artificială, cum ar fi ChatGPT a OpenAI, de cipurile high-end ale Nvidia a ajutat acţiunile acesteia să îşi tripleze valoarea în ultimul an, până la 2.680 miliarde de dolari.

În schimb, Apple a cedat locul 1 grupului Microsoft la începutul acestui an, în timp ce se confruntă cu cererea slabă pentru iPhone-uri şi concurenţa dură din China. Apple este evaluată în prezent la 2.920 miliarde de dolari.

„Este cu siguranţă remarcabil pentru că Apple a dominat atât de mult timp, în special în ceea ce priveşte creşterea şi inovaţia. Recent însă, curba inovaţiei Apple pare să se fi aplatizat, arătând o creştere mai lentă în viitor”, a declarat Brian Mulberry, manager de portofoliu de clienţi la Zacks Investment Management.

”Pe de altă parte, Nvidia a reuşit să surprindă val după val de creştere. Începând cu cererea de jocuri video, apoi cripto şi acum AI, au reuşit să potrivească perfect inovaţia cu cererea şi asta echivalează cu o creştere explozivă” , a spus Mulberry.

Nvidia a devenit, de asemenea, compania care a crescut cel mai rapid, de la o capitalizare de 1.000 de miliarde de dolari la 2.000 de miliarde de dolari în 2024, depăşind Amazon.com, Alphabet, compania mamă a Google şi Saudi Aramco.

Cele mai recente știri

To Top