Actualitate

Statele Unite au evitat la limită incapacitatea de plată

Foto: iStock

Senatul american a aprobat, joi seară, proiectul de lege pentru suspendarea plafonului datoriei publice a țării până pe 1 ianuarie 2025, după o lungă perioadă de negocieri și în mijlocul temerilor că guvernul american ar putea să se confrunte pentru prima oară în istorie cu o incapacitate de plată, relatează CNN.

Aprobarea în Senat este penultimul pas – legea urmează, acum, să meargă la Casa Albă pentru a fi promulgată de președintele Joe Biden.

Eforturile de a ajunge la un consens pe tema acestei legi și de a evita o catastrofală intrare în incapacitate de plată au durat vreme de săptămâni, în condițiile în care republicanii care controlează Camera Reprezentanților au încercat să obțină concesii și mai dure în fața administrației.

Joe Biden a salutat aprobarea în Senat a legii și a spus că o va promulga în cel mai scurt timp posibil. Președintele american urmează să susțină un discurs, vineri, pe tema evitării intrării în incapacitate de plată.

Suspendarea plafonului datoriei publice până în ianuarie 2025 elimină amenințarea intrării în incapacitate de plată până după următoarele alegeri prezidențiale, programate în noiembrie 2024 și înseamnă că următoarele negocieri pe această temă vor avea loc fie în al doilea mandat al lui Biden, fie în mandatul succesorului său, în funcție de rezultatul alegerilor.

Senatul controlat de democrați a votat 63 la 36 pentru adoptarea legii. Perioada de timp în care s-a desfășurat procedura s-a scurtat tot mai mult, însă, din cauza pretențiilor republicanilor extremiști, care au amenințat inclusiv cu torpilarea acestei forme a proiectului, una care deja face nenumărate concesii platformei lor. Inclusiv liderul Camerei, Kevin McCarthy, a fost amenințat cu demiterea.

Fără adoptarea acestei legi, SUA ar fi intrat în incapacitate de plată din data de 5 iunie, o situație fără precedent în istoria țării și una care ar fi provocat consecințe în cascadă, inclusiv pentru economia mondială.

Cele mai recente știri

To Top