Actualitate

Yellen: Nu sunt semne de încetinire a economiei SUA

Foto: iStock

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat luni că nu vede semne că economia SUA intră într-o recesiune, dar a avertizat că eşecul Congresului de a adopta o legislaţie pentru a finanţa activităţile guvernului riscă să încetinească dinamica economiei, transmite Reuters.

”Nu văd niciun semn că economia este expusă riscului de scădere”, a declarat Yellen pentru CNBC, menţionând şi că piaţa muncii din SUA a rămas puternică şi inflaţia este în scădere.

”Nu există absolut niciun motiv pentru o încetinire a economiei. Crearea… unei situaţii care ar putea cauza o pierdere a impulsului este un risc de care nu avem nevoie în acest moment”, a spus ea.

Yellen a spus că este prematur să se evalueze impactul unei greve a sindicatului United Auto Workers împotriva producătorilor auto americani din Detroit Three, una dintre cele mai ambiţioase proteste industriale din SUA din ultimele decenii, menţionând că asta va depinde de cât durează aceasta şi de cine este afectat.

Ea a subliniat angajamentul preşedintelui Joe Biden faţă de negocierea colectivă şi de a se asigura că lucrătorii ”au şi ei de câştigat”, deoarece industria mergea bine. Ea a spus că piaţa muncii a rămas puternică, dar se răceşte şi ”nu este chiar atât de fierbinte pe cât era”, ceea ce este important având în vedere obiectivul de a readuce inflaţia înapoi la 2%.

Yellen, fosta preşedintă a Rezervei Federale, a declarat că măsurile băncii centrale de a creşte ratele dobânzilor au început să aibă un impact asupra pieţei imobiliare, dar cheltuielile consumatorilor au rămas ”destul de robuste”.

Ea a spus că administraţia Biden urmăreşte cu atenţie preţurile benzinei, după creşterile recente, iar Biden s-a angajat să se asigure că preţurile rămân accesibile pentru americani.

Cele mai recente știri

To Top