Analize

Creşterea cererii de AI ar putea cauza următorul deficit de cipuri din lume

Foto: iStock

O creştere a cererii de semiconductori axaţi pe inteligenţa artificială şi smartphone-uri şi laptop-uri compatibile cu inteligenţa artificială ar putea duce la următorul deficit global de cipuri, potrivit unui raport publicat miercuri de firma de consultanţă Bain & Company, citat de CNBC.

Ultima lipsă majoră de semiconductori a avut loc în timpul pandemiei de Covid-19, pe fondul întreruperii lanţului de aprovizionare şi a unei creşteri a cererii de electronice de larg consum, deoarece oamenii au fost forţaţi să rămână şi să lucreze acasă.

Giganţii tehnologiei au cumpărat unităţi de procesare grafică sau GPU-uri, în principal de la Nvidia. Aceste GPU-uri care sunt găzduite în centrele de date sunt esenţiale pentru formarea modelelor uriaşe de AI care stau la baza aplicaţiilor precum ChatGPT de la OpenAI.

Între timp, companii precum Qualcomm proiectează cipuri care merg în smartphone-uri şi computere personale şi permit acelor dispozitive să ruleze aplicaţii AI la nivel local, mai degrabă decât printr-o conexiune la internet în cloud.

Acestea sunt adesea denumite dispozitive activate AI, iar companiile, de la Samsung la Microsoft, au lansat astfel de produse.

Bain a spus că cererea de GPU şi electronice de consum AI ar putea fi cauza unei penurii de cipuri.

”Cererea în creştere pentru unităţi de procesare grafică (GPU) a cauzat lipsuri în anumite elemente ale lanţului valoric al semiconductorilor”, a declarat Anne Hoecker, şefa practicii de tehnologie în Americi la Bain & Company, pentru CNBC prin e-mail.

”Dacă combinăm creşterea cererii de GPU cu un val de dispozitive compatibile cu inteligenţa artificială, care ar putea accelera ciclurile de reîmprospătare a produselor PC, ar putea exista constrângeri mai răspândite asupra aprovizionării cu semiconductori.”

Cu toate acestea, nu este clar în acest moment cât de multă cerere vor avea astfel de gadgeturi activate AI, având în vedere ceea ce pare a fi o abordare prudentă faţă de acestea din partea consumatorilor până acum.

Bain & Company a remarcat că lanţul de aprovizionare cu semiconductori este ”incredibil de complex, iar o creştere a cererii de aproximativ 20% sau mai mult are o probabilitate mare de a perturba echilibrul şi de a provoca o lipsă de cipuri”.

”Explozia AI la confluenţa pieţelor finale mari ar putea depăşi cu uşurinţă acest prag, creând puncte de sufocare vulnerabile de-a lungul lanţului de aprovizionare”, a adăugat raportul.

Lanţul de aprovizionare cu semiconductori este răspândit în mai multe companii. De exemplu, în timp ce Nvidia şi-ar putea proiecta GPU-urile, acestea sunt produse de Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., sau TSMC , în Taiwan.

TSMC se bazează pe instrumente de fabricare a cipurilor din ţări din întreaga lume, cum ar fi Ţările de Jos. Mai mult, cele mai de ultimă generaţie pot fi produse la scară largă de TSMC şi Samsung Electronics.

Geopolitica ar putea fi, de asemenea, un factor care determină o penurie de cipuri. Semiconductoarele sunt văzute de guvernele din întreaga lume ca tehnologie strategică. SUA au fost într-o campanie, prin restricţii la export şi alte sancţiuni, de a încerca să restricţioneze accesul Chinei la cele mai avansate cipuri.

Între timp, Washingtonul a încercat să-şi consolideze propria capacitate internă de a produce semiconductori.

”Tensiunile geopolitice, restricţiile comerciale şi decuplarea lor de către companiile multinaţionale de tehnologie lanţurile de aprovizionare din China continuă să prezinte riscuri serioase pentru aprovizionarea cu semiconductori. Întârzierile în construcţia fabricilor, lipsa de materiale şi alţi factori imprevizibili ar putea crea, de asemenea, puncte de criză”, a spus Bain & Company.

Cele mai recente știri

To Top