Actualitate

Fermierii vor banii pentru secetă. Li s-a promis 1.000 de lei pe hectar, dar apoi s-a modificat suma: O nedreptate făcută fermierilor români

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită noului premier şi noului ministru al Agriculturii suplimentarea bugetului alocat despăgubirilor de secetă pentru asigurarea unei sume de minim 1.000 de lei pe hectar pentru culturile calamitate integral.

Într-o scrisoare deschisă adresată celor doi demnitari, AAC cere „corectarea de urgenţă a nedreptăţilor înfăptuite fermierilor prin OUG nr. 50/2023”, cu menţiunea „că vom reveni cu un document pe larg privind problemele pe care le considerăm prioritare pentru noul Executiv”.

„Cu menţiunea că vom reveni cu un document pe larg privind problemele pe care le considerăm prioritare pentru noul Executiv, prezenta adresă vizează cea mai urgentă chestiune, cea a despăgubirilor de secetă pentru culturile de primăvară 2022. Avem speranţa şi încrederea că prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 50/2023 vor fi îndreptate de noul Executiv. Considerăm că reducerea bugetului alocat şi a sumei maximale per hectar reprezintă o nedreptate făcută fermierilor români şi vă solicităm imperios suplimentarea bugetului alocat despăgubirilor de secetă pentru asigurarea unei sume de minim 1.000 de lei pe hectar pentru culturile calamitate integral”, se menţionează în scrisoarea deschisă.

În privinţa suprafeţelor pentru care gradul de calamitare este sub 100%, reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură solicită aplicarea unei formule echitabile de calculare a despăgubirilor cuvenite.

„La acest moment, conform OUG nr. 50/2023, deşi s-au primit asigurări că nu va fi aşa, calculul se face din nou incorect, printr-o dublă aplicare a procentului de calamitare. Apreciem că aspectele sesizate – restabilirea cuantumului maximal la valoarea de 1.000 de lei pe hectar şi corectarea formulei de calcul, nu impactează notificarea transmisă Comisiei Europene cu privire la această schemă de sprijin. Vă rugăm, de asemenea, să verificaţi dacă această notificare a fost transmisă, care este stadiul ei şi să vă asiguraţi că răspunsul favorabil din partea Comisiei Europene va fi primit în regim de urgenţă”, se mai precizează în document.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top