Actualitate

Ligia Deca: Avem cea mai mare creştere a costului standard per antepreşcolar/preşcolar/elev

Foto: gov.ro

Costul standard per elev, antepreşcolar şi preşcolar urmează să înregistreze cea mai mare creştere, a afirmat, marţi, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, după ce în şedinţa Comisiei de Dialog Social au fost avizate propunerile de majorări semnificative ale acestora.

„Avem cea mai mare creştere a costului standard per antepreşcolar/preşcolar/elev, efect direct al intrării în vigoare a pachetului legislativ adoptat anul trecut. Această majorare, atât în valori procentuale, cât şi în valori absolute, alături de veniturile salariale majorate pentru personalul din şcoli, investiţiile fără precedent în infrastructură prin PNRR, creşterea cuantumului şi a numărului de burse şi extinderea programului ‘Masă sănătoasă’ au menirea de a îmbunătăţi semnificativ calitatea sistemului de educaţie din România”, a declarat ministrul, potrivit unui comunicat de presă.

Ministerul Educaţiei a încheiat luni consultarea publică dedicată adoptării legislaţiei privind determinarea costului standard per antepreşcolar/preşcolar/elev, care va sta la baza repartizării fondurilor alocate unităţilor de învăţământ preuniversitar pentru finanţarea de bază, atât pentru cheltuieli de natură salarială, cât şi pentru cheltuieli cu formarea continuă, bunuri şi servicii.

Conform comunicatului citat, marţi au fost avizate în şedinţa Comisiei de Dialog Social propunerile de creşteri procentuale semnificative şi în valoare absolută ale costului standard per antepreşcolar/preşcolar/elev, bazate pe analiza efectuată asupra măsurilor cu impact bugetar adoptate în anul 2023 şi a măsurilor asumate de Guvern pentru anul 2024.

Astfel, pentru cheltuieli de natură salarială, valoarea coeficientului 1 creşte cu 38%, de la 6.834 lei la 9.431 lei, ceea ce se traduce prin cea mai mare creştere de la adoptarea mecanismului de finanţare per antepreşcolar/preşcolar/elev în sistemul de învăţământ preuniversitar. Prin aplicarea coeficienţilor de diferenţiere, valoarea costului standard poate ajunge, de exemplu, pentru nivelul antepreşcolar, la 23.150 lei.

De asemenea, pentru cheltuieli cu formarea continuă, bunuri şi servicii, valoarea coeficientului 1 creşte cu 13,8%, respectiv de la 570 lei la 649 lei, peste media creşterilor anuale aplicate de la adoptarea mecanismului de finanţare per antepreşcolar/preşcolar/elev. Şi în acest caz valorile pot fi superioare, în funcţie de tipul de unitate, mediul urban/rural şi zona de temperatură în care este încadrat fiecare judeţ. Se obţin astfel valori de până la 1.058 lei în cazul nivelului antepreşcolar.

După ce vor parcurge etapa de avizare interministerială, proiectele iniţiate de Ministerul Educaţiei urmează a fi adoptate de către Guvern.

Cele mai recente știri

To Top