Actualitate

Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune

Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu comiteţi o infracţiune, pentru că orice transmitere de date, poze, documente sau contracte devin proprietatea Meta şi, deci, nu mai sunt proprietatea nici a utilizatorului, nici a primitorului, nici a celui care le-a trimis, a atenţionat, joi, într-o dezbatere de specialitate, preşedintele InfoCons, Sorin Mierlea.

„Am fost la cursurile Academiei de Poliţie, la un an terminal, şi vorbeam cu ei că utilizează foarte mult, chiar şi în acţiunile operative, WhatsApp-ul. Probabil ştiţi, iar dacă nu, ar fi interesant să citiţi termenii şi condiţiile în momentul în care aţi descărcat această aplicaţie şi o să vedeţi un lucru extrem de important. Interesant este că, prin utilizarea aplicaţiei în activităţile de serviciu, comiteţi o infracţiune. Orice transmitere de date pe acel WhatsApp gratuit, de poze, documente, contracte reprezintă o infracţiune. De ce? Fiindcă toate datele transmise, fotografiile, filmuleţele sau contractele devin proprietatea Meta, deci nu mai sunt proprietatea utilizatorului, nici a primitorului, nici a celui care le-a trimis. La fel şi cu acele conturi de e-mail, pe Gmail şi Yahoo. Aşa că invit pe fiecare dintre dumneavoastră să mergeţi să vă achiziţionaţi un domeniu. Nu costă foarte mult. Îl luaţi de la ICI sau din altă parte, de la o autoritate publică prin care să aveţi contul dvs. de e-mail şi să nu mai utilizaţi mijloace de transmitere de date şi informaţii. Ar trebui să înţelegem ce înseamnă, până la urmă, cu adevărat periculozitatea din zona aceasta, iar platformele care se dezvoltă într-un ritm ameţitor, de la zona de software până la zona de vânzare de produse şi servicii, vin şi cu lucruri bune, dar şi cu lucruri mai puţin bune. Este exact precum utilizarea cuţitului: cuţitul poate să fie utilizat să omoare pe cineva sau poate să ne ajute să facem mâncare… „, a afirmat Mierlea.

Potrivit şefului InfoCons, în zona de securitate cibernetică din România se vorbeşte prea puţin despre educarea utilizatorului de tehnologie.

„În această perioadă, mai ales că mâine (vineri, 26 aprilie 2024, n.r.) este Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale, vom lansa o campanie pe zona de cybersecurity, fiindcă ceea ce ne interesează este educarea cetăţeanului. Când discutăm de cetăţeanul consumator, nu discutăm doar de utilizatorul unui PC sau al unui dispozitiv electronic. Se vorbeşte foarte puţin de zona de educaţie (…) Organismul internaţional de standard – ISO are pe agenda de lucru componenta aceasta a standardelor din zona de cybersecurity. Cred că, împreună, putem găsi această formulă de a aduce până la urmă un mesaj, nu în meandrele concretului şi sinergia faptelor, ci într-un limbaj simplu, accesibil cetăţeanului, indiferent de funcţia pe care acesta o are. Vă dau un simplu exemplu: cuvântul ‘primă’ pentru noi toţi este ceva de luat, dar în sectorul financiar-bancar şi de asigurări este de plătit o primă de asigurare sau o primă de credit. Aşa că, de multe ori, chiar dacă înţelegi poate un anumit cuvânt, o anumită expresie, o anumită terminologie pusă într-un alt context poate să însemne cu totul altceva”, a explicat Sorin Mierlea.

În altă ordine de idei, în fiecare săptămână, există între 30 şi 50 de alerte pentru produse ce prezintă neconformităţi grave.

„Din perspectiva consumatorului care achiziţionează de pe diferite platforme online au apărut tot mai multe probleme, pentru că multe produse neconforme au început să fie prezente. În ultimele trei luni, în fiecare săptămână au fost alerte de produse neconforme, mai ales din zona aceasta de tehnologie, undeva între 30 şi 50 de produse cu neconformitate gravă, care pot să aducă atingere sănătăţii sau integrităţii corporale (…) Din această perspectivă, cred că protecţia consumatorului şi consumatorul, în tot acest areal, ar trebui să fie mult mai bine poziţionat din punct de vedere al strategiilor, dar, în cadrul strategiei naţionale, autorităţile care sunt pe acest segment de multe ori poate uită de cetăţean în a-l updata cu terminologia inovativă, care pentru experţi pare normală, dar pentru un om simplu este abracadabrantă”, a explicat specialistul.

Cele mai recente știri

To Top