Consultanță

Compania XTB, considerată „phoenix digital” în clasamentul 100 Digital Champions CEE 2024

Compania de tranzacționare pe bursele internaționale XTB a fost inclusă în clasamentul Digital Champions CEE 2024 al celor mai mari 100 entități care se remarcă prin tehnologie de ultimă generație. Titlul de digital champion este atribuit acelor companii care promovează, implementează și susțin tehnologia pentru a stimula eficiența, inovația și transformarea în domeniul în care își desfășoară activitatea. În acest clasament, XTB este încadrată ca fiind „Digital Phoenix”, adică face parte din companiile cu o valoare de peste 1 miliard de dolari.

Conform clasamentului din 2024, Europa Centrală și de Est a „câștigat” 25 de noi campioni digitali, confirmând dezvoltarea tehnologică dinamică a regiunii.

Clasamentul, întocmit de fundația Digital Poland, a fost creat pe baza unor date transparente și pe baza unor criterii financiare. Experții au evaluat valoarea companiilor, luând în considerare cotațiile actuale de pe piața publică, reperele de piață, ratele EBITDA (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation, and Amortization), precum și veniturile. Datele și evaluările pe care se bazează clasamentul sunt cele valabile în data de 31 decembrie 2023.

Clasamentul prezintă trei categorii de campioni digitali în funcție de valoarea lor:

  • Digital Phoenixes – 31 de companii cu o valoare de peste 1 miliard de dolari.
  • Digital Dragons – 47 de companii cu o evaluare cuprinsă între 250 de milioane de dolari și 1 miliard de dolari
  • Digital Wolves – 22 de companii cu evaluări între 100-250 milioane de dolari.

XTB este încadrată ca fiind „Digital Phoenix”.

„În fiecare zi, ne dorim să le oferim investitorilor noștri o platformă premiată la nivel internațional, de tipul one-stop-shop, unde se îmbină cu succes instrumentele financiare de care au nevoie și tehnologia de ultimă generație. Includerea XTB în clasamentul Digital Champions ne confirmă faptul că eforturile noastre au condus la inovație și transformare, fiind remarcate la nivelul Europei Centrale și de Est”, declară Irina Cristescu, General Manager al XTB România.

Educația și instrumentele financiare au crescut performanța companiei

Capitalizarea combinată (suma valorii de piață a tuturor acțiunilor) a celor mai mari companii de tehnologie din regiune a crescut cu până la 40,78% în ultimul an. Acesta este un salt semnificativ care arată că sectorul tehnologic din Europa Centrală și de Est se dezvoltă rapid.

În ciuda acestei creșteri semnificative, valoarea companiilor din zonă este, în continuare, cu 19,83% sub evaluările record atinse în 2021. Totuși, în privința companiilor fintech, cifrele au depășit așteptările.

„Evaluarea companiilor fintech a reușit să depășească cu aproape 23% nivelurile record din 2021. Întrucât subiectele legate de gestionarea finanțelor și de investiții au devenit mainstream, companiile fintech sunt pregătite să crească în 2024 și în anii următori. Acest lucru îl experimentăm și noi, la XTB, deoarece noile noastre produse destinate investitorilor pe termen lung, împreună cu activitățile educaționale, aduc rezultate excepționale în ceea ce privește performanța financiară și operațională”, declară Filip Kaczmarzyk, Head of Trading din cadrul XTB.

Cele mai recente știri

To Top