Actualitate

Algeria şi Italia au semnat un acord în valoare de 420 de milioane de euro pentru producţia de grâu şi legume

recoltare grau
Foto: iStock

Algeria şi Italia au semnat sâmbătă un acord în valoare de 420 de milioane de euro, vizând un proiect de investiţii italiene în sudul celei mai mari ţări din Africa, în principal pentru producţia de grâu şi legume şi consolidarea securităţii alimentare, au anunţat cele două ţări într-un comunicat de presă comun, informează AFP.

Proiectul va fi realizat de grupul italian Bonifiche Ferraresi şi Fondul Naţional de Investiţii din Algeria şi va viza producţia de cereale şi legume pe o suprafaţă de 36.000 de hectare în provincia Timimoun, se precizează în comunicatul de presă.

Obiectivul este producţia de grâu, linte, fasole şi năut precum şi construcţia de unităţi de procesare pentru producţia de paste şi spaţii de depozitare. Investiţia va fi demarată în cursul anului 2024 şi va permite creşterea exporturilor de produse alimentare şi crearea a peste 6.700 de locuri de muncă, se mai arată în comunicat.

Prin acest proiect, Algeria vrea să ajungă la o situaţie de autosuficienţă în ceea ce priveşte grâul dur, prin majorarea suprafeţelor cultivate cu acest soi de grâu până la 500.000 de hectare în sudul ţări.

Zilele trecute ministrul algerian al Agriculturii, Youcef Cherfa a declarat pentru agenţia APS că Algeria şi-a fixat un interval de trei ani pentru a transforma aceste 500.000 de hectare care vor fi rezervate culturilor strategice, în ideea de a asigura securitatea alimentară a ţării şi a-şi reduce dependenţa de importuri.

Pe lângă acest acord cu Italia, punerea în valoare a acestor terenuri din deşertul algerian va fi realizată în parteneriat cu companii internaţionale, printre care şi firme din Qatar, a precizat ministrului Youcef Cherfa.

Acordul algeriano-italian semnat sâmbătă se înscrie în aşa-numitul ‘Plan Mattei’, după numele lui Enrico Mattei, fondatorul grupului energetic italian Eni, care în anii 1950 preconiza o cooperare mai strânsă cu ţările africane.

Miniştrii algerieni ai Agriculturii şi Finanţelor, Youcef Cherfa şi Laziz Fayed, au participat la ceremonia de semnare a acordului cu ministrul italian al Agriculturii, Francesco Lollobrigida.

Cele mai recente știri

To Top