Actualitate

România, printre ţările UE în care producţia industrială a crescut în august comparativ cu iulie

Foto: iStock

Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna august 2024, comparativ cu luna iulie 2024, iar România se numără printre ţările membre unde producţia industrială a crescut de la o lună la alta, arată datele publicate, marţi, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Conform acestor date, în luna august comparativ cu luna iulie, producţia industrială a crescut cu 1,8% în zona euro şi cu 1,2% în Uniunea Europeană. România se numără printre ţările membre unde producţia industrială a crescut, de la o lună la alta, cu un avans de 1,2%. Cele mai mai creşteri ale producţiei industriale au fost înregistrate în Irlanda (4,5%), Germania şi Lituania (ambele cu 3,3%) şi Malta (2,7%).

În ritm anual, luna august 2024 comparativ cu luna august 2023, producţia industrială a crescut cu 0,1% în zona euro şi cu 0,2% în UE. România se numără printre ţările membre cu scăderi ale producţiei industriale în ritm anual, cu un declin de 2,1%. Totuşi, scăderea din luna august este mai mică decât cea de 4% înregistrată de producţia industrială a României în luna iulie 2024 comparativ cu luna iulie 2023.

Datele publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică arată că în România, la nivelul lunii august din acest an, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 12,8%, din cauza industriei prelucrătoare (-14,3%), producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-7,8%) şi industriei extractive (-1,2%).

În acelaşi timp, ca serie ajustată, s-a consemnat o creştere de 1,1% a producţiei industriale de la o lună la alta, datorită activităţilor din industria prelucrătoare (+1,7%). Pe de altă parte, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, precum şi industria extractivă au scăzut cu 4,5%, respectiv cu 1,2%.

Raportat la august 2023, în august 2024, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 4,3%, pe fondul diminuării rezultatelor din producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5%), industria prelucrătoare (-4,5%) şi industria extractivă (-0,4%).

Ca serie ajustată, declinul producţiei industriale a fost de 2%, efect al scăderilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,7%) şi industria prelucrătoare (-2%). În schimb, industria extractivă a rămas la acelaşi nivel, în august, anul curent comparativ cu luna similară din anul anterior.

Cele mai recente știri

To Top