Actualitate

Autoritatea UE pentru confidenţialitatea datelor a înfiinţat un grup de lucru pentru ChatGPT

chatgpt
Foto: iStock

Autoritatea care reuneşte agenţiile naţionale de supraveghere a respectării vieţii private din Europa a înfiinţat un grup de lucru pentru ChatGPT, un prim pas important către o politică comună privind stabilirea regulilor de confidenţialitate privind inteligenţa artificială, transmite Reuters.

Măsura Comitetului European pentru Protecţia Datelor (EDPB) vine după o decizie unilaterală a Italiei de luna trecută, de a suspenda ChatGPT, o poziţie despre care comisarul german pentru protecţia datelor a spus că ar putea fi urmată de cea mai mare economie a Europei.

Autoritate de supraveghere AEPD din Spania a declarat joi că va lansa la rândul el o investigaţie preliminară asupra posibilelor încălcări ale confidenţialităţii datelor de către ChatGPT.

ChatGPT, un program de inteligenţă artificială care a atras atenţia publicului pentru capacitatea sa de a scrie răspunsuri rapide la o gamă largă de interogări, a devenit aplicaţia pentru consumatori cu cea mai rapidă creştere din istorie, cu peste 100 de milioane de utilizatori activi lunar, ridicând în acelaşi timp întrebări despre riscuri care ar putea pune în pericol siguranţa, confidenţialitatea şi locurile de muncă.

Experţii, guvernul SUA şi câteva alte guverne europene şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la creşterea rapidă a adoptării ChatGPT şi a produselor similare de AI.

 

”Membrii EDPB au discutat despre recenta acţiune a autorităţii italiene de protecţie a datelor împotriva OpenAI, cu privire la serviciul Chat GPT”, se arată în comunicat.

”EPB a decis să lanseze un grup operativ dedicat pentru a încuraja cooperarea şi pentru a face schimb de informaţii cu privire la posibilele acţiuni de punere în aplicare întreprinse de autorităţile de protecţie a datelor”, a spus aceasta.

O sursă a unei autorităţi de supraveghere naţională, care a cerut să nu fie identificată deoarece nu era autorizată să vorbească cu mass-media, a spus că statele membre speră să-şi alinieze poziţiile politice, dar acest lucru va dura.

Sursa a spus că statele membre nu încearcă să pedepsească sau să stabilească reguli care să afecteze OpenAI, proprietarul ChatGPT susţinut de Microsoft, ci mai degrabă să creeze politici generale care ”să fie transparente”.

Ei au spus că participanţii la întâlnirea de joi au inclus experţi în politici care au prezentat opinii şi au făcut schimb de idei, mai degrabă decât factori de decizie.

EDPB este un organism independent, care supraveghează normele de protecţie a datelor în Uniunea Europeană şi este compus din organe naţionale de supraveghere a protecţiei datelor.

Organizaţia nu a putut fi contactată imediat pentru comentarii.

Discuţia despre ChatGPT a fost adăugată pe ordinea de zi a instituţiei în urma unei solicitări din partea Spaniei, de a discuta chestiunea.

Cele mai recente știri

To Top