Actualitate

Banca Angliei a menţinut dobânda la 5,25%, cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani

Foto: iStock

Banca Angliei (BoE) a decis joi să menţină dobânda de politică monetară la 5,25%, cel mai ridicat nivel începând din 2008, dar a indicat că o reducere ar putea avea loc în curând, în condiţiile scăderii inflaţiei, transmit Reuters şi AP.

Cei nouă membri ai Comitetului de politică monetară de la BoE au votat 7 la 2 pentru menţinerea costurilor de împrumut, în linie cu previziunile analiştilor.

Guvernatorul BoE, Andrew Bailey, a declarat că este „optimist că lucrurile se îndreaptă în direcţia potrivită”.

Banca Angliei a menţinut nemodificată dobânda la ultimele şase şedinţe de politică monetară dar analiştii se aşteaptă ca prima reducere, după cea din martie 2020, să aibă loc la reuniunea din iunie, chiar dacă în comunicatul BoE se precizează că instituţia va analiza cu atenţie viitoarele date economice şi evoluţia inflaţiei.

După ce în octombrie 2022 rata inflaţiei se situa la nivelul de vârf de 11,1%, creşterea preţurilor a încetinit iar acum BoE se aşteaptă ca în aprilie inflaţia să ajungă la ţinta sa de 2%, în urma declinului preţurilor energiei.

Şi Banca Centrală Europeană (BCE) a semnalat că va reduce dobânzile, în timp ce Rezerva Federală a SUA (Fed) a indicat că va aştepta mai mult până va lua o decizie.

Miercuri, Banca Centrală a Suediei a redus rata dobânzii pentru prima dată în ultimii opt ani.

Cele mai recente știri

To Top