Retromobil Club România, prin Secția FIAT și Filiala București, organizează o ediție specială și spectaculoasă a seriei „Mașinile Bucureștilor”, dedicată Italiei și celebrării Zilei Republicii Italiene. Evenimentul are loc pe 8 iunie, începând cu ora 15, pe Calea Victoriei, iar intrarea este gratuită.
Evenimentul îşi propune să sublinieze eleganța, inovația și farmecul celor mai frumoase și iconice maşini italiene ale anilor ’60-’90, care au scris pagini importante în istoria automobilismului mondial. Proiectul este desfăşurat în cadrul evenimentului „Străzi Deschise”.
Expoziția va fi amplasată pe tronsonul pietonal al Căii Victoriei, între Piața Revoluției și strada Ion Câmpineanu, într-un cadru urban deosebit. Este o ocazie unică de a surprinde povești fascinante despre designul și performanța „italiencelor” legendare.
Reputația Italiei pentru mâncare fabuloasă și artă magnifică datează de multe secole, dar în ultimii 130 de ani Italia și-a câștigat și o reputație respectată în lume pentru crearea unora dintre cele mai apreciate automobile. Renumiții designeri și producători de automobile din Italia au proiectat mașini care, întotdeauna, exprimă o pasiune profundă pentru perfecțiune, frumusețe, eleganță atemporală și calitate rafinată.
„Legătura mistică” dintre inginerii italieni şi maşini a început în 1899, când prima mașină italiană a fost inventată de Fabbrica Italiana Automobili Torino – cunoscută în mod familiar sub numele de Fiat. De atunci, Lancia, Alfa Romeo, Lamborghini, Maserati și, nu în ultimul rând, Ferrari au stabilit standardul de aur al designului și inovației în domeniul auto – o combinație de linii elegante și frumoase, o atenție sublimă la detalii și pasiunea pentru sportivitate.
Înființat în anul 1998 de către 21 de pasionați, Retromobil Club România constituie la ora actuală cea mai importantă asociație de profil din țară, fapt ce se datorează celor peste 5.000 de membri și eforturilor considerabile prin care restaurează și întrețin vehicule istorice ce se înscriu în patrimoniul tehnic și cultural național și mondial.
Retromobil Club România are misiunea de a cultiva pasiunea pentru fenomenul automobilistic, realizând prin fiecare din evenimentele sale un demers cultural-educativ prin care încurajează păstrarea în stare optimă a vehiculelor istorice de pe teritoriul României, colecționarea și restaurarea acestora. constituind totodată singura organizație de colecționari care poate oferi sprijinul tuturor celor care doresc să inițieze un proiect de prezervare a unui autovehicul istoric.
Construit după principiile grupărilor similare din țările cu tradiție în domeniu, Retromobil Club România a devenit o prezență obișnuită pe scena automobilismului românesc fiind, păstrătorul unei tradiții naționale automobilistice care a început în urmă cu peste 120 de ani, când România s-a înscris în topul primelor 10 țări din Europa ce au introdus automobilul, fiind, totodată, cea a șasea țară din lume în care s-au organizat primele curse de automobile (1904).
În 2003 Retromobil Club România este acceptat cu unanimitate de voturi ca membru la Adunarea Generală a F.I.V.A. – Federation Internationale des Vehicules Anciens (fondată în 1966 la Paris – recunoscută și de UNESCO) devenind astfel A.N.F. – Autoritatea Națională F.I.V.A. pentru România, singura autoritate în plan național care este abilitată să realizeze procesul de atestare istorică a vehiculelor după standarde internaționale.
Evenimentele automobilistice ale Retromobil Club România mobilizează în fiecare an pasionați ai fenomenului – membri ai clubului și simpatizanți – în ocazii efervescente, de neuitat în care generații diferite, de la copii la bunici, se reunesc și împărtășesc emoția și bucuria vieții alături de automobile istorice din diferite epoci.
În 27 de ani de activitate Retromobil Club România a reușit certificarea a peste 12.000 de vehicule istorice și a format o comunitate de 5.000 de membri grupați în 41 de filiale județene care organizează anual un program de peste 180 de evenimente.
