Fără categorie

UNSAR: Nouă din zece români vor preţuri de referinţă la reparaţiile auto

polita rca

Nouă din zece români (93%) consideră că ar fi benefică publicarea anuală, cu titlu informativ, de către o autoritate competentă, a unor preţuri de referinţă pe piaţa de reparaţii auto, relevă un sondaj de opinie efectuat de IRES, la solicitarea UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România.

Conform sursei citate, procentul este similar (92%) şi în ceea ce priveşte posibilitatea publicării anuale, tot cu titlu informativ, a unor preţuri de referinţă şi pentru închirierea autovehiculelor primite la schimb de persoanele păgubite RCA pe perioada reparaţiei celor avariate, arată acelaşi sondaj.

„Preţul poliţei RCA este influenţat de costul despăgubirilor, iar astfel de măsuri, precum introducerea unor preţuri de referinţă pentru reparaţiile auto şi pentru rent-a-car, cu titlu informativ, ar ajuta consumatorii să fie mai bine informaţi cu privire la costurile pe care le implică reparaţiile în cazul în care ar fi păgubiţi RCA”, se menţionează în comunicat.

Astfel, s-ar putea evita eventuale costuri nejustificate cerute pentru reparaţia autovehiculului avariat, costuri care îi afectează în cele din urmă pe toţi plătitorii de poliţe RCA din România. Potrivit sursei citate, măsura nu ar reprezenta o co-plată pentru păgubiţii RCA, ci un pas spre normalitate.

„La finalul anului 2022, ţara noastră avea peste 10 milioane de vehicule rutiere înmatriculate în circulaţie, în creştere cu peste 1 milion în ultimii doi ani. Cu circa 400.000 de accidente rutiere în fiecare an, România conduce în topul ţărilor europene la acest capitol”, se mai precizează în comunicat.

Reprezentanţii UNSAR susţin că ţara noastră se situează, de asemenea, şi în topul despăgubirilor plătite în cazul fiecărui accident în baza poliţelor RCA (dăuna medie RCA).

„Pe scurt: provocăm mai multe accidente decât alte ţări şi plătim, în medie, mai mult pentru fiecare dintre ele. Toate acestea în contextul în care numărul accidentelor rutiere şi despăgubirile plătite ca urmare a acestora (dăuna medie RCA) influenţează evoluţia primelor RCA”, susţin reprezentanţii UNSAR.

În tot acest context, având în vedere şi falimentele recente ale unor asigurători care practicau preponderent asigurări RCA la prime nesustenabile, reprezentanţii UNSAR susţin că devine absolut necesară modificarea corespunzătoare a Legii 132/ 2017 privind RCA – în sprijinul păgubiţilor şi al şoferilor români.

„Reamintim faptul că, în ciuda dificultăţii de a opera pe piaţa RCA, asigurătorii care au rămas pe această piaţă au plătit anul trecut, în baza poliţelor RCA, despăgubiri de circa 4 miliarde lei. Practic, în fiecare zi calendaristică a anului 2022, industria de asigurări a plătit peste 2 milioane EUR către păgubiţii implicaţi în accidente rutiere”, precizează sursa citată.

UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de aproximativ 90% din piaţa locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea şi reprezentarea intereselor asigurătorilor şi reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activităţii de asigurări în România şi a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern şi internaţional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top