Timp liber

5 moduri inedite ce te vor ajuta să-ţi păstrezi casa călduroasă în această iarnă

Foto: Shutterstock

Pe măsură ce gradele din termometru încep să scadă, reapare în mintea noastră dorinţa de a avea o locuinţă călduroasă. Nu doar că avem nevoie ca temperatura din interior să fie una optimă, ci şi să ne asigurăm ca nu există probleme ce ar putea cauza pierderea căldurii şi creşterea nejustificată a facturilor pentru încălzire.

Se spune că omul gospodar îşi face iarna car şi vara sanie. Dar, dată fiind intensitatea cu care ne trăim viaţa, uneori pare aproape imposibil să ne organizăm din timp. Aşa că tot ce ne rămâne de făcut este să ne ocupăm de fiecare problemă în parte, atunci când timpul ne permite. 

Aşadar, vei regăsi mai jos câteva din cele mai inteligente moduri în care îţi poţi menţine casa caldă în sezonul rece ce se apropie cu paşi rapizi:

  • Apelează la ajutorul specialiştilor 

Poţi opta pentru efectuarea unui audit energetic cu o firmă autorizată care, cu ajutorul unui analizor conductivitate termica şi al altor instrumente specifice, poate face o evaluare termică a imobilului. În baza rezultatelor obţinute din activitatea de analiză termică şi energetică a clădirii, scopul auditului este să identifice, din punct de vedere tehnic şi economic, soluţiile de reabilitare sau de modernizare termică şi energetică a construcţiei şi a instalaţiilor aferente acesteia. 

  • Verifică toate radiatoarele din casă 

Fie că ai radiatoare din aluminiu, fie din fontă sau oţel, odată ce se apropie momentul de a introduce apă caldă în instalaţie, înseamnă că, întâi de toate, trebuie să le faci o aerisire. Aerisirea caloriferelor este operațiunea care nu doar că ajută la buna funcționare a sistemului de încălzire, ci și la obținerea unui randament mai bun.

Dacă ai vreun radiator amplasat pe un perete exterior, poţi evita pierderea căldurii cu ajutorul unui produs pe care orice gospodină îl are în bucătărie: folia de aluminiu. Amplasează o bucată de folie de aluminiu în spatele caloriferului (de aceeaşi dimensiune), iar caracterul reflectorizant al acesteia va împiedica căldura să dispară prin perete și, în schimb, o va reflecta înapoi în cameră.

  • Ia în calcul covoarele groase 

Sunt persoane care nu-şi pot imagina o casă fără covoare şi persoane care, atunci când se gândesc la covoare, le asociază automat cu o sursă de acumulare a prafului. Indiferent de categoria în care eşti, cel puţin în sezonul rece, temperatura casei tale va fi mai bine păstrată cu ajutorul unor covoare. 

Acestea nu au doar un rol decorativ, ci sunt şi un bun prieten al picioarelor tale, mai ales dacă vei opta pentru modele mai groase. 

  • Optează pentru perdele şi draperii groase 

La fel ca şi în cazul covoarelor, perdelele şi draperiile dintr-o cameră nu au doar rol decorativ, ci pot fi şi nişte ajutoare de nădejde. Dacă pe timpul zilei este bine ca acestea să fie strânse, pentru a lăsa căldura naturală a soarelui să intre în cameră, seara trebuie procedat exact invers. 

Perdelele şi draperiile pot ajuta, pe timpul nopţii, la păstrarea căldurii în interiorul casei şi, cu cât acestea sunt mai groase, cu atât rezultatele vor fi mai bune. 

  • Fierbe un ibric cu apă 

Indiferent dacă obişnuieşti să foloseşti un ceainic sau un ibric pentru a fierbe apa pentru un ceai sau ciocolată caldă, acest obicei te poate ajuta la încălzirea bucătăriei, atât timp cât recipientul nu are capac.

Dacă deţii un fierbător electric, este indicat să-i dai o pauză pe timpul iernii, pentru ca momentul în care te vei bucura de ceaiul preferat sau de o ciocolată caldă să încălzească şi casa, nu doar sufletul. 

Sperăm ca ideile noastre să-ţi fie o sursă bună de inspiraţie şi să-ţi menții casa încălzită, fără costuri suplimentare. Acum nu-ţi rămâne decât să te bucuri de cât mai multe momente frumoase petrecute cu familia în căminul vostru cald şi primitor. 

Cele mai recente știri

To Top