Agențiile de turism din România au înregistrat creșteri spectaculoase în ultima perioadă, nu doar din punct de vedere numeric, ci și calitativ: românii nu se mai duc la hoteluri de 3 stele, ci la 4 și 5 stele, aleg luxul și destinațiile exotice, în detrimentul celor ieftine. Aceeași tendință se poate observa cu ocazia sărbătorilor și în privința vacanțelor în România. De exemplu, anul acesta nu sunt mai căutate ofertele ieftine de cazare pentru Crăciun, ci acelea care includ obiceiuri tradiționale, precum pomana porcului, mici târguri cu preparate din porc sau cozonaci de casă, colinde și jocul ursului, jocuri cu mascați din Moldova și folclor autentic. Astfel de oferte nu sunt doar la pensiunile agroturistice sau la hanuri tradiționale, ci și la marile hoteluri, care s-au adaptat cerințelor clienților pentru perioada sărbătorilor tradiționale.
Pomana porcului, cârnații și caltaboșii de casă, mămăliga și sarmalele sunt preparatele nelipsite din meniurile de Crăciun. De câțiva ani, hotelurile și pensiunile din întreaga țară au introdus în pachetele turistice și programele artistice specifice sărbătorilor de iarnă, cu ansambluri folclorice și colinde. Dar trendul actual merge mai departe, aducând în spațiile turistice tradiții autentice, redescoperite, care sunt prezentate publicului.
Prețul unui pachet turistic de trei sau patru nopți de cazare, la 4 sau 5 stele, cu astfel de programe speciale incluse este de peste 2.000 de lei de persoană, dublu față de ofertele care includ doar cazare și o masă festivă, la pensiuni sau hoteluri de 3 stele. Cu toate că sunt mai scumpe, astfel de oferte sunt din ce în ce mai căutate de cei care vor să aibă o experiență specială de Crăciun, nu doar să facă o excursie. Foarte mulți turiști caută și noutatea, pe lândă preparatele tradiționale specifice sărbătorii creștine și condiții de cazare de lux.
„La o pensiune rurală, un cuplu poate plăti, pentru o cameră, cu mic dejun și cină plus masă festivă de Crăciun, între 1.000 și 2.000 de lei pentru 2 nopți de cazare, respectiv între 2.000 și 4.000 de lei pentru 3-4 nopți de cazare, în funcție de numărul de margarete și de calitatea pensiunii. Din ce în ce mai multe structuri de cazare, în special pensiuni, dar și hoteluri, oferă reduceri de 20-40% pentru a patra noapte de cazare, în cazul în care turiștii se hotărăsc să-și prelungească sejurul”, a explicat consultantul în turism Traian Bădulescu.
Cele mai mici prețuri pentru pachetele de Crăciun, în zone tradiționale se pot găsi la agențiile de turism. „Pentru trei nopți cazare, în perioada 23-26 decembrie, cele mai mici prețuri sunt, pentru Bucovina, de la 1.533 lei de persoană, la hotel de 4 stele, cu mic dejun și masă de Crăciun, sau de la 1.657 de lei de persoană, cu demipensiune și cină festivă de Crăciun, la hotel de 3 stele. În Maramureș, prețurile pornesc de la 1.513 lei de persoană la un hotel de 3 stele, cu mic dejun și Cină festivă Crăciun, iar la Băile Felix, de la 1.321 de lei de persoană, la un hotel de 3 stele, cu demipensiune și prânz de Crăciun, respectiv de la 1.527 de lei de persoană, la hotel de 4 stele, cu pensiune complete și mese festive de Crăciun”, spune Lucian Bădîrcea, CEO al agenției IRI Travel.
Tradițiile autentice, incluse în program
Cei care vor mai mult decât un pachet turistic standard pentru Crăciun pot alege o ofertă care include obiceiuri tradiționale. Nu doar pomana porcului – care deja se regăsește în foarte multe oferte ale pensiunilor și hotelurilor din toată țara -, ci și ritualul de sacrificare, așa cum este practicat în gospodării, a devenit o atracție pentru turiști, în special pentru cei care nu au văzut niciodată cum se fac preparatele din porc, în stil tradițional.
Unele hoteluri de lux au introdus astfel de momente în programul de Crăciun, organizând inclusiv mici târguri de preparate tradiționale pentru turiști. Un astfel de exemplu este Complexul President de la Băile Felix, care dedică o zi din pachetul special pentru turiști preparatelor tradiționale. Reprezentanții complexului spun că după ce au introdus acest program prima oară au avut un număr foarte mare de cereri pentru a-l repeta și cu ocazia Revelionului, în special familiile care au copii fiind dornice să participe la prepararea mâncărurilor tradiționale pentru masa de Crăciun. Astfel, prepararea porcului a devenit parte din oferta anuală de sărbători.
Jocul „urșilor” și al „mascaților”
De asemenea, programele artistice „clasice” sunt înlocuite cu obiceiuri străvechi, autentice, aduse de hotelieri în mijlocul oaspeților. Una dintre cele mai vechi tradiții din perioada Crăciunului și a Anului Nou este Jocul Urșilor. Se regăsește cu precădere în Moldova, iar de la o zonă la alta diferă perioada în care se practică obiceiul.
Este un eveniment care angrenează comunitatea și se poate întâlni la Comănești, în apropiere de Bacău, la Dărmănești, Asău, Dofteana și din satele din împrejurimi, de pe Valea Trotușului. În localitățile Larga și Cucuieți se îmbină cu „mascații”. Jocul Ursului era specific ajunului Anului nou, dar s-a extins pe o perioadă mai lungă, legând Crăciunul de trecerea în noul an, pentru că s-a făcut legătura între ceata de urători care practică jocul și celelalte obiceiuri ale colindatului, dedicate vestirii Nașterii lui Iisus.
Turiștii au acum ocazia să vadă „urșii” și „mascații” la pensiuni și la hanuri, în zona Moldovei, acolo unde organizatorii programelor de sărbători au vrut să fie foarte inventivi. Unul dintre locurile deja cu tradiție pentru astfel de programe este Hanul Ancuței, din povestirea lui Mihail Sadoveanu. Este locul în care s-a conservat atât spiritul autentic de han, așa cum a fost descris de marele scriitor, dar și un fel de muzeu interactiv al satului tradițional. Hanul e situat la circa 25 de kilometri distanță față de orașul Roman.
Pentru jocurile speciafice acestei perioade de sărbători sunt invitați chiar cei care participă la manifestațiile anuale în aer liber, acolo unde se întâlnesc și se confruntă cetele din satele care păstrează tradiția, iar măștile care se pot cumpăra de la magazinul de suveniruri al hanului sunt confecționate de același meșter popular care le face și pentru manifestațiile cu sute de participanți din zilele de sărbătoare.