Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a decis să demareze un program care vizează reabilitarea seismică și eficientizarea energetică a clădirilor pe care le are în patrimoniu. Regia a înființat în acest scop o structură cu atribuții specifice, iar primele vizate vor fi clădire incluse în clase de risc I și II. În prima etapă vor fi incluse șase clădiri, dintre care trei sunt monumente istorice.
Reprezentanții regiei spun că intervențiile se vor realiza în București la clădirile situate la adresele strada Eugeniu Caranda numerele 1 și 3, strada Ion Câmpineanu 3A, Mendeleev nr. 36-38, B-dul Nicolae Bălcescu nr. 17-19 și Piața C.A Rosetti nr. 4. Reprezentanții regiei spun că vor urma intervenții și la alte clădiri, având în vedere că multe dintre clădirile administrate au o vechime considerabilă. Foarte mulți ani această problemă a fost neglijată, dar acum regia este decisă să treacă la consolidarea lor. În luna mai a anului trecut s-a trecut la reorganizarea activității RA-APPS la sediul central pentru asigurarea strategiei de consolidare seismică și eficientizare energetică. Această obordare reprezintă un alt pas în procesul de dezvoltare și reoganizare al regiei care a început încă din 2021 de când conducerea a decis desființarea a două sucursale cu o activitate substanțială și un patrimoniu mare, iar activitatea lor a fost preluată în cadrul sediului central.
În paralel cu procesul de reorganizare, regia a beneficiat și de un suport legislativ care a sprijinit-o în dezvoltarea activității. Aici poate fi reamintită, printre altele, Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 173/2020 privind reglementarea criteriilor pentru atribuirea și închirierea unor imobile proprietate publică și privată a statului, aflate în administrarea RA-APPS. Acest act normativ a dus, prin măsurile incluse, reducerea cheltuielilor și transparentizarea activității. De-a lungul timpului, regia a înregistrat pierderi substanțiale din cauza cheltuielilor mari și a debitelor înregistrate, dar noile politici de management aplicate în contextul strategiei de eficientizare a activității indică o reducere substanțială a pierderilor și cheltuielilor anuale în 2023.