Revolut, aplicația financiară cu peste 28 de milioane de clienți persoane fizice la nivel global, a anunțat, luni, că a realizat conectarea directă la schema Single Euro Payments Area (Zona Unică de Plăți în Euro – SEPA). Acest anunț marchează atingerea unui nou jalon în transformarea Revolut într-una dintre băncile digitale globale de anvergură, care se alătură, astfel, unui grup de 100 de instituții financiare, membre SEPA.
SEPA susține plățile rapide și sigure între clienții băncilor care fac parte din această schemă. În total, 36 de țări europene (membre UE și nu numai) sunt acoperite de SEPA, care oferă servicii financiare pentru 529 milioane de clienți și susține 146 de miliarde de plăți electronice anual.
Revolut Bank UAB, entitatea bancară europeană a Revolut, a devenit participant direct la SEPA și aceasta îi permite băncii digitale să realizeze transferuri în euro prin schemele STEP2 (SEPA Credit Transfers and Direct Debits) și RT1 (SEPA Instant). Aceasta se traduce în realizarea de transferuri și mai rapide în euro pentru clienții retail și B2B și o creștere a eficienței, ca urmare a reducerii lanțului de intermedieri.
Transferurile realizate prin SEPA Credit Transfers se finalizează, de obicei, în următoarea zi lucrătoare, în timp ce prin SEPA Instant payments, disponibil gratuit cu Revolut, clienții persoane fizice pot transfera fonduri în mai puțin de 10 secunde către sau de la alte bănci care participă la această schemă.
Jason Pijnaker, Head of Core Payments la Revolut a declarat: „Această etapă importantă marchează prima integrare directă a transferurilor bancare realizate prin Revolut, care eficientizează și plățile interne în EURO pentru întregul grup, fără a mai implica existența unor terțe părți. Acest lucru demonstrează maturitatea noastră pe piața europeană ca participant direct. În plus, operăm în cadrul TIPS (schema de plăți instant a Băncii Centrale Europene, BCE), ceea ce ne face să participăm la toate schemele de plată instantanee disponibile în euro.”
SEPA a fost lansată de industria bancară și de plăți europeană, cu susținerea guvernelor naționale, a Comisiei Europene, a Sistemului Euro și a altor autorități publice. Schema contribuie la atingerea obiectivului strategic al UE de a conferi autonomie și mai multă deschidere industriei financiare și a plăților. Prin integrarea plăților cu ajutorul SEPA, a crescut eficiența și competitivitatea economiei europene și au fost eliminate diferențele între plățile interne și cele internaționale, armonizându-se standardele în toate țările participante.