Programul de ajutorare a persoanelor vulnerabile, prin PNRR, în vederea îmbunătăţirii eficienţei energetice a gospodăriilor prezintă deficienţe încă de la început pentru că este de neconceput ca în 2024 să ai posibilitatea, pe bani europeni, ca în sisteme fotovoltaice să montezi materiale cu tehnologie de acum 15-20 de ani, avertizează Asociaţia Prosumatorilor (APCE).
„Programul în faza 1 pune la dispoziţie persoanelor vulnerabile energetic sau defavorizate un buget total de 300 milioane de euro, iar fiecare beneficiar va putea obţine vouchere atât pentru reabilitarea energetică a locuinţelor, cât şi pentru realizarea unui sistem fotovoltaic cu sau fără acumulatori. Deşi aceste persoane defavorizate sau vulnerabile pot fi consiliate, conform program, prin Ghişee Unice Energetice care vor trebui să fie active începând cu data de 24 octombrie 2024, în realitate, la aceasta oră aceste birouri nu există sau sunt în faza de organizare absolut incipientă”, se arată într-un comunicat al APCE.
Pe de altă parte, organizaţia precizează că este permisă instalarea de panouri fotovoltaice de eficienţă redusă şi atrage atenţia asupra acumulatorilor Plumb-Acid care pot emana gaze toxice dacă bateria este deteriorată sau supraîncărcată.
„Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene prevede, la fel ca şi în cazul Programului Casa Verde 2024, că sunt permise panouri fotovoltaice de puteri mici (250Wp) şi eficienţă redusă ( 15%), în concordanţă cu tehnologia de acum 15 ani. Mai mult şi în mod asemănător, la capitolul acumulatori se specifică clar că se pot folosi acumulatori Plumb-Acid, fie ei cu gel (tehnologie toxică în anumite condiţii), care pot emana gaze toxice precum dioxidul de sulf sau alte gaze cu sulf, dacă bateria este deteriorată sau supraîncărcată. Aceste gaze sunt toxice şi pot cauza iritaţii la nivelul căilor respiratorii şi al ochilor în spaţii neventilate”, susţine sursa citată.
În aceste condiţii, APCE nu recomandă să fie instalaţi astfel de acumulatori şi nici panouri cu o tehnologie veche, mai ales pe bani europeni.
Totodată, Asociaţia a sesizat că în ghidul elaborat de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene nu se specifică statutul noilor beneficiari ai sistemelor fotovoltaice, respectiv dacă aceştia sunt sau nu prosumatori.
„APCE îşi exprimă dorinţa de a împărtăşi pro bono expertiza în acest domeniu, în interesul viitorilor beneficiari, inclusiv prin formularea către Minister (MIPE) a unor recomandări de ordin tehnic pentru a îmbunătăţi acest ghid”, se arată în documentul semnat de Dan Pîrşan, preşedintele APCE.