Actualitate

Ministrul Mediului: Suntem mai expuși la fenomene meteo extreme, statistica pe care am luat-o de bună ani de zile nu mai e valabilă

România este mai expusă în fața dezastrelor naturale, iar cifrele pe care se bazau statisticienii pentru a prezice probabilitatea întâmplării acestora nu ajută în niciun fel, spune ministrul Mediului. Prezent la conferința națională Antena3 CNN – România Inteligentă “Asigurările obligatorii de locuințe: Pilonul stabilității în fața dezastrelor” oficialul a pledat pentru o mai bună comunicare a autorităților și pentru încurajarea creșterii prezenței cetățenilor în programul obligatoriu de asigurare a locuințelor.

Cred că suntem mai vulnerabili decât eram în trecut pentru că, în timp ce ne-am pregătit mai bine la alte capitole, avem canale de comunicare, sistemul RO-ALERT, în același timp, în contextul schimbărilor climatice putem spune că suntem mai expuși. Toate discuțiile avute cu colegii au condus la această situație – incidența fenomenelor meteo extreme, gradul de pericol crește de la an. Constatăm că statistica pe care am luat-o de bună ani de zile nu mai e valabilă. Probabilitatea ca la Galați să se întâmple ce s-a întâmplat era de 0,05 la sută, odată la 200 de ani. Când constați că s-a întâmplat în 2006, în 2007, în 2013… întrebarea e când se va mai întâmpla și cum poate statul să spună că a fost pregătit„, a declarat Mircea Fechet.

Cele mai recente știri

To Top