România are o rată de nereciclabilitate de 89%, ceea ce înseamnă că avem cel mai mare grad de mortalitate a resurselor din Europa, a afirmat, marţi, Constantin Damov, preşedintele Coaliţiei pentru Economia Circulară şi al Green Group.
„S-a vorbit de colectare separată. Ca reciclator pot să spun că trebuie colectare separată, pentru că se reciclează separat. E aşa de simplu, lucrurile amestecate nu dau bine. Aş spune că în România, dacă ne uităm la cifre invers, avem nişte cifre mari. Rata de nereciclabilitate în România este astăzi la 89% – asta înseamnă că avem cel mai mare grad de mortalitate a resurselor din Europa. Aşa le văd eu că reciclator, aşa le văd colegii mei din industrie. Avem o rată de mortalitate a resurselor, resurse valoroase, multe dintre ele fiind chiar din zona materiilor prime critice, care vin chiar din zone de conflict astăzi. Noi le aruncăm cu dezinvoltură, pentru că există o minimă rezistenţă în ceea ce înseamnă depozitarea”, a menţionat Constantin Damov, la conferinţa Pria Environment.
El a subliniat că „au apărut lucruri noi pe piaţă”, la care trebuie să găsim rezolvare mult mai rapid decât la peturi şi la sticlă.
„Au apărut lucruri noi pe piaţă, lucruri la care trebuie să găsim rezolvare mult mai rapid decât la peturi şi la sticlă. Noi reciclăm electronice – şi iată ce poţi să găseşti în gunoiul menajer astăzi – şi care anul acesta a produs sute de incendii prin autoaprindere – şi nu m-aş mira dacă în pădurile din Grecia ele nu au fost generate tot de asemenea mici gadgeturi. Asta este o periuţă de dinţi, am desfăcut-o, a venit şi cu bateria încărcată. Este o baterie litiu-ion care poate exploda la cea mai mică călcare sau dacă avem o atmosferă foarte umedă în jur. Sunt căştile acestea, bluetooth, care au înăuntru o baterie mică de litiu-ion. Toate acestea sunt nişte mici brichete – şi toată lumea se întreabă cine a pus un foc pe groapa de gunoi, într-un depozit sau într-o pădure”, a explicat Damov.