Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetăţenilor să acorde o atenţie deosebită achiziţionării şi manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada Sărbătorilor de iarnă, pentru a preveni orice risc de contaminare.
Potrivit unui comunicat al ANSVSA, transmis marţi AGERPRES, după cumpărarea alimentelor de origine animală, acestea trebuie depozitate în frigider cât mai curând posibil, respectând instrucţiunile de pe etichetă pentru a preveni riscurile de contaminare.
În ceea ce priveşte sacrificarea porcului în gospodărie, reprezentanţii ANSVSA recomandă ca această operaţiune să fie realizată sub control sanitar-veterinar, pentru a verifica sănătatea animalului şi siguranţa cărnii. Fără un astfel de control, consumul de carne poate reprezenta un pericol major pentru sănătatea publică.
„Este interzisă comercializarea cărnii de porc provenite din gospodării sau din zone de restricţie datorită Pestei Porcine Africane (PPA)”, avertizează specialiştii Autorităţii.
Potrivit sursei citate, carnea de porc, inclusiv cea provenită de la porci mistreţi, trebuie supusă unui examen trichineloscopic obligatoriu înainte de a fi consumată. Examenul poate fi realizat la centrele autorizate, iar costul acestuia variază între 26 de lei şi 90 de lei plus TVA.
Comercializarea cărnii de porc fără control sanitar veterinar este sancţionată cu amenzi de până la 40.000 lei.
De asemenea, ANSVSA recomandă consumatorilor care fac cumpărături în pieţe şi târguri să verifice existenţa vitrinelor frigorifice şi integritatea ambalajelor, să se asigure că produsele alimentare sunt etichetate corect, cu informaţii despre originea, condiţiile de păstrare şi termenul de valabilitate. Brânzeturile trebuie comercializate în ambalaje de unică folosinţă şi să aibă etichete cu date despre producător şi sortiment.
Pentru achiziţiile online de alimente, consumatorii sunt sfătuiţi să verifice cu atenţie condiţiile de livrare, transport şi păstrare a produselor perisabile, asigurându-se că vânzătorii deţin autorizaţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, respectând toate normele de siguranţă.
ANSVSA precizează că medicii veterinari din cadrul DSVSA judeţene şi ai Circumscripţiilor Sanitare Veterinare vor asigura un program prelungit de lucru, inclusiv în weekend, pentru a sprijini cetăţenii. Informaţiile privind programul şi contactele vor fi afişate pe site-urile autorităţilor sanitare.
Pentru sesizări şi informaţii suplimentare, cetăţenii pot apela gratuit numărul 0800 826 787.
Nu în ultimul rând, ANSVSA îndeamnă cetăţenii să cumpere produse alimentare doar din locuri autorizate şi să respecte recomandările pentru siguranţa alimentelor, pentru a preveni orice risc de contaminare şi pentru a proteja sănătatea publică în perioada sărbătorilor.