Actualitate

ANSVSA: România a activat mecanismele de urgență pentru protejarea sănătății animalelor și a sectorului zootehnic național

ferme cresterea animalelor

România a activat mecanismele de urgență pentru protejarea sănătății animalelor și a sectorului zootehnic național, având în vedere evoluția îngrijorătoare a focarelor de febră aftoasă la nivel european, a anunțat vineri Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

‘Având în vedere evoluția îngrijorătoare a focarelor de febră aftoasă la nivel european – patru focare confirmate în Ungaria, șase în Slovacia, precum și un focar notificat în Germania în luna ianuarie – România a activat mecanismele de urgență pentru protejarea sănătății animalelor și a sectorului zootehnic național’, se menționează în comunicat.

Astfel, ANSVSA a convocat, în data de 11 aprilie 2025, o ședință extraordinară a Centrului Național de Combatere a Bolilor (CNCB), în contextul eliminării controalelor vamale ca urmare a intrării României în spațiul Schengen, ceea ce determină un risc crescut de introducere a bolii în exploatațiile autohtone, precizează sursa citată.

Ca urmare a analizei efectuate și în temeiul legislației în vigoare privind gestionarea situațiilor de urgență sanitar-veterinare, a fost adoptată Decizia nr. 2 a CNCB, care stabilește un pachet de măsuri stricte și imediate, aplicabile la nivel național.

Conform sursei citate, au fost stabilite măsuri esențiale pentru prevenirea și controlul febrei aftoase, precum actualizarea zonelor de restricție conform Deciziei Comisiei Europene nr. 2025/672 privind focarele din Ungaria și Slovacia.

Totodată, au fost instituite unele restricții, precum interzicerea transporturilor dinspre Ungaria în România de animale vii (biungulate și ecvidee), furaje, paie, compost și gunoi de grajd; blocarea importurilor din zonele afectate de carne și produse din carne, lapte netratat, material seminal și subproduse de origine animală provenite de la biungulate.

Pe de altă parte, au fost stabilite puncte de control sanitar-veterinar pe căile de acces dinspre Ungaria, cu participarea medicilor veterinari ANSVSA și structurilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

De asemenea, au fost dispuse inspecții în fermele românești care au importat animale din Ungaria și Slovacia după 1 februarie 2025, inclusiv prelevarea de probe și verificarea stării epidemiologice și s-au intensificat măsurile de dezinfecție și biosecuritate în ferme și pe mijloacele de transport al animalelor.

Pe lista de măsuri se menționează ‘distribuirea clară a responsabilităților între instituțiile competente: ANSVSA, DSVSA, Autoritatea Vamală Română, MAI, Poliția de Frontieră, Poliția Română, Jandarmeria Română, Poliția Locală.’

‘În completarea măsurilor stabilite prin Decizia CNCB, ANSVSA continuă dialogul activ cu fermierii, în vederea: identificării și eliminării riscurilor de contaminare; intensificării măsurilor de biosecuritate și stabilirii celor mai eficiente strategii de intervenție în cazul apariției bolii. Suplimentar condițiilor generale de import, a fost introdusă testarea obligatorie pentru febra aftoasă a tuturor loturilor de animale care intră în țară’, se mai precizează în comunicat.

Totodată, pentru un diagnostic cât mai precoce al unei eventuale incursiuni virale pe teritoriul național, s-au demarat acțiuni de testare randomizată în centrele de colectare, menționează sursa citată.

În cadrul acestei campanii preventive, în mai puțin de o lună, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) a efectuat un număr semnificativ de teste pe probe provenite din aproape toată țara.

În ceea ce privește acțiunile de supraveghere și testare desfășurate de ANSVSA, la toate loturile de animale susceptibile (bovine, ovine, caprine și porcine) provenite din comerț intracomunitar sunt prelevate probe în vederea testării PCR.

‘Au fost testate 1.419 probe de sânge bovine, în sprijinul fermierilor români care desfășoară activități comerciale cu țări terțe’, se mai spune în document.

Totodată, pentru a asigura intervenția promptă în situații de suspiciune clinică, ANSVSA, prin Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA), menține în funcțiune Unitatea de Înaltă Biosecuritate Nivel 3 – singurul laborator autorizat din România pentru manipularea virusului febrei aftoase în scop diagnostic, unul dintre cele 15 astfel de laboratoare din Uniunea Europeană.

Laboratorul național de referință are implementată întreaga metodologie de diagnostic a febrei aftoase, în conformitate cu standardele internaționale, toate metodele fiind acreditate conform SR EN ISO 17025.

Potrivit sursei citate, ANSVSA menține un dialog permanent cu Guvernul României, în vederea identificării celor mai oportune măsuri și acțiuni de prevenție și asigurării resurselor financiare necesare în cazul unei eventuale propagări a bolii pe teritoriul național.

‘Starea de alertă a ANSVSA este menținută la cel mai înalt nivel, atât din cauza riscului de introducere a virusului febrei aftoase, cât și în contextul specific al responsabilităților din perioada prepascală’, se mai precizează în comunicat.

În paralel, eforturile de gestionare a pestei rumegătoarelor mici (PMR) au dus la stingerea focarului activ din județul Bihor, astfel că în prezent România nu înregistrează niciun focar activ de boală.

În acest sens, ANSVSA recomandă operatorilor economici să evite achiziționarea de animale vii sau produse de origine animală din zone aflate sub restricții.

‘Colaborați activ cu autoritățile sanitar-veterinare și respectați toate instrucțiunile transmise de ANSVSA și DSVSA județene. Notificați de urgență orice suspiciune de boală la animale către medicul veterinar sau Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din județul dumneavoastră’, transmit reprezentanții autorității.

Cele mai recente știri

To Top