Agenția Naționalã de Cadastru și Publicitate Imobiliarã (ANCPI) a finalizat lucrãrile de înregistrare sistematicã a proprietãților în 225 de unitãți administrativ-teritoriale (UAT), cu o suprafațã de peste 5,3 milioane de hectare. Cãrțile funciare au fost eliberate gratuit pentru cetãțeni, finanțarea fiind asiguratã din veniturile proprii ale ANCPI, prin Programului Național de Cadastru și Carte Funciarã (PNCCF), din fonduri europene nerambursabile, dar și din bugetele primãriilor. În alte 498 de UAT-uri sunt în derulare lucrãri de cadastru.
Pânã la data de 01 februarie 2024, ANCPI, instituție publicã în subordinea Ministerului Dezvoltãrii, Lucrãrilor Publice și Administrației (MDLPA), a eliberat, gratuit pentru cetãțeni, prin programele derulate, aproape 7 milioane de noi cãrți funciare.
Astfel, suprafața totalã a imobilelor înregistrate este de 5.311.473 de hectare, iar cea pe care se desfãșoarã lucrãri este de 6.191.187 milioane de hectare.
Dintre cele 225 de UAT-uri și sectoare cadastrale finalizate, șase UAT-uri și 283 de sectoare cadastrale, cu o suprafațã de 39.865,52 de hectare au beneficiat de cofinanțare din veniturile proprii ale ANCPI. Alte 102 comune au fost cadastrate din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020.
Totodatã, 455 dintre cele 498 de UAT-uri în care se deruleazã lucrãri de înregistrare sistematicã beneficiazã de finanțare din fonduri europene. Pentru alte 91 de comune a fost finalizatã procedura de licitație și urmeazã sã fie încheiate contracte de prestãri servicii de înregistrare sistematicã. Finanțarea va fi asiguratã din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Creștere Inteligentã, Digitalizare și Instrumente Financiare (PCIDIF) 2021-2027.
Din cele 9,54 de milioane de hectare de terenuri agricole care fac obiectul subvențiilor acordate de Agenția de Plãți și Intervenție pentru Agriculturã (APIA) au fost înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciarã 7,48 milioane de hectare (78%).
PNCCF are ca scop înregistrarea, gratuitã pentru cetãțeni, a tuturor imobilelor (terenuri și clãdiri) din România în sistemul integrat de cadastru și carte funciarã. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI, din fonduri europene și din bugetul primãriilor.