Listarea companiilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) reprezintă un factor extrem de important pentru consolidarea şi dezvoltarea pieţei locale de capital, dar şi pentru stabilitatea economiei României, se arată într-un comunicat al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), transmis luni AGERPRES.
ASF reaminteşte, în context, că derulează un amplu proces de modernizare a cadrului de reglementare, care să conducă la consolidarea rolului pieţei de capital la nivelul economiei naţionale şi pune un accent deosebit pe implementarea prevederilor incluse în Strategia naţională privind dezvoltarea pieţei de capital din România pentru perioada 2023-2026.
„Succesul listării Hidroelectrica constituie un impuls ferm pentru intrarea a noi jucători în ringul bursier, piaţa de capital având nevoie, pentru a se dezvolta sănătos, de o concurenţă puternică şi echitabilă”, a declarat, în comunicatul citat, Alexandru Petrescu, preşedintele ASF.
Compania Hidroelectrica a marcat recent un an de la listarea pe BVB, cea mai mare ofertă publică iniţială (IPO) din istoria bursei locale, demers care a contribuit semnificativ la creşterea încrederii în potenţialul pieţei de capital. Admiterea la cota bursei a producătorului de energie a atras investitori, de retail şi internaţionali, din toate colţurile lumii şi a consolidat poziţia BVB ca jucător important în regiune.
Potrivit sursei citate, prezenţa Hidroelectrica la BVB a încurajat şi alte companii româneşti să ia în calcul listarea, sporind lichiditatea şi diversitatea pieţei de capital. Listarea cu succes a producătorului de energie este un argument puternic pentru continuarea susţinerii listărilor unice, consideră reprezentanţii ASF.
„Listările sunt importante şi din perspectiva atragerii investitorilor în România şi arată faptul că piaţa românească poate conduce la poveşti de succes în finanţare. Listarea pe piaţa românească aduce o expunere mai mare a companiilor româneşti şi din perspectiva imaginii”, a afirmat Gabriela Horga, vicepreşedinta ASF, coordonator al Sectorului Instrumentelor şi Investiţiilor Financiare.
Unul dintre paşii concreţi făcuţi de Autoritate pentru îmbunătăţirea condiţiilor pentru listarea pe piaţa de capital sau pentru atragerea de capital a fost introducerea unor prevederi referitoare la reducerea termenului de exercitare a dreptului de preferinţă sau procesul de înregistrare a unei majorări, în proiectul de modificare a Legii 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă, aprobat de Consiliul ASF şi trimis Ministerului Finanţelor.