Actualitate

Banca Angliei a menţinut dobânda la 5,25%, cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani

Foto: iStock

Banca Angliei (BoE) a decis joi să menţină dobânda de politică monetară la 5,25%, cel mai ridicat nivel începând din 2008, înaintea alegerilor din 4 iulie, dar a indicat că o reducere ar putea avea loc în curând, în condiţiile scăderii inflaţiei, transmite Reuters.

Cei nouă membri ai Comitetului de politică monetară de la BoE au votat 7 la 2 pentru menţinerea costurilor de împrumut, în linie cu previziunile analiştilor.

„Cele mai recente date care arată că inflaţia a revenit la ţinta de 2% sunt veşti bune dar este prea curând să reducem dobânzile. Trebuie să ne asigurăm că inflaţia rămâne scăzută şi de aceea am decis să menţinem dobânda de politică monetară la 5,25%”, a declarat guvernatorul BoE, Andrew Bailey, în comunicatul dat publicităţii după şedinţa de politică monetară.

Decizi BoE vine în condiţiile în care pieţele financiare nu se aşteaptă ca oficialii Rezervei Federale a SUA (Fed) să reducă curând dobânzile. Luna aceasta, Banca Centrală Europeană a redus costul creditului, pentru prima dată în ultimii cinci ani, recunoscând progresele înregistrate în lupta cu inflaţia ridicată dar a semnalat totuşi că războiul nu s-a încheiat încă în condiţiile în care inflaţia este prognozată să rămână mult prea mare până în 2025.

„Încă ne aşteptăm ca Banca Angliei să reducă dobânzile în august dar nu este o certitudine, urmează să fie publicate date economice cheie în următoarea lună”, a apreciat Alpesh Paleja, economist la Confederaţia industriei britanice.

Banca Angliei se aşteaptă ca în semestrul doi din 2024 rata inflaţiei să se situeze la aproximativ 2,5%, în condiţiile în care efectul scăderii preţurilor la energiei se va atenua.

Cele mai recente știri

To Top