Trebuie scurtate termenele pentru autorizarea investițiilor în energia verde pentru a ne încadra în termenele pentru realizarea lor, spune Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, la Conferințele Income Magazine Corporate, evenimentul „Energia verde – sustenabilitate și securitate energetică. Soluţii de evitare a crizelor”, organizate de Antena 3 CNN, parte a Intact Media Group, și săptămânalul Income Magazine.
„Sunt foarte multe fonduri disponibile în momentul de față și nu cred că problema de alocare a resurselor pentru pe firme de stat decât către firme private este impedimentul. Mulți bani vor veni repede, important este să fie investitori pregătiți, proiecte mature. Avem foarte multe fonduri pe energie prin PNRR sau pe Fondul de modernizare. La câți bani vor fi, nu cred că problema concurenței între stat și privat e problema. Problema e administrativă.
Sunt mai multe idei, ele vor fi puse pe tapet luna viitoare și vor fi analizate împreună cu alte instituții. Trebuie scurtate termenele pentru autorizarea investițiilor, astfel încât să ne putem încadra în termenele foarte scurte pe care le avem la dispoziție pentru realizarea lor. Eliminăm mai multe etape, spunem că în anumite zone poți să faci lucrurile altfel, ideea este ca rezultatul final să fie acordarea mai repede a autorizațiilor pentru absorbția fondurilor mari care sunt disponibile.
Mai este problema suspiciunilor de defavorizare care există din partea firmelor de transport și distribuție, fie că sunt de stat sau private. Colaborăm cu ANRE ca să asigurăm un cadru corect și ca, până la urmă, să nu blocăm investiții viabile pentru unele potențiale, incerte. Încercăm să învățăm din lucrurile care au mers mai puțin bine la valul precedent de regenerabile.
Analiza pe care o facem se referă la permisul la rețele și conectarea pe rețea. Dacă intrăm pe tarifele de distribuție și transport, aici este nevoie de investiții și vor duce probabil la creșteri de tarife. Va ajuta că aceste investiții se fac pe fonduri europene. Deci nu toată investiția se face pe banii consumatorilor, ci și pe fonduri europene, și va reduce povara asupra consumatorilor. Energia va trece prin transformări și va trebui să regândim unele din abordările pe care le avem acum.
Producție aproape de locul de consum, și asta reduce costurile de transport și distribuție. Nou model de piață. Este important că mergem pe un model care să asigure mai multă stabilitate și care să evite șocuri precum cele de anul trecut”, a subliniat Bogdan Chirițoiu.