Primarul localităţii franceze Nogent sur Marne, Jacques J.P. Martin, din zona metropolitană a Parisului, a oferit, marţi, municipalităţii braşovene sprijinul specialiştilor francezi de la SIPPEREC pentru a transforma Braşovul în prima localitate care foloseşte geotermia pe scară largă, înlocuind astfel drept combustibil gazul metan pentru încălzirea locuinţelor.
SIPPEREC este o organizaţie din zona metropolitană a Parisului care sprijină, consiliază şi asistă cele 117 comunităţi membre în domeniile energiei şi tehnologiei digitale.
Actualul preşedinte al SIPPEREC este primarul localităţii, Jacques J. P. Martin, care s-a aflat, marţi, în vizită la Braşov.
„Domnul primar (Jaques J.P. Martin -n.r.) a pus la dispoziţia Braşovului experţii SIPPEREC, agenţia care oferă toate planurile de dezvoltare a reţelei energetice, atât din punctul de vedere al electricităţii, cât şi al reţelelor de termoficare. Sunt elemente şi tehnologii de care Braşovul are nevoie pentru o tranziţie către neutralitatea de carbon şi avem ocazia de a avea acces la această competenţă şi expertiză în domeniul geotermiei profunde, un domeniu care în România este abia la început. Braşovul poate să fie primul oraş mare din România care să folosească pe scară largă geotermia profundă, integrată în strategia noastră pentru o termoficare sustenabilă”, a declarat, într-o conferinţă de presă, primarul Braşovului, Allen Coliban.
Preşedintele SIPPEREC, primarul din Nogent sur Marne, a subliniat, la rândul său, că obiectivul său este de a aduce experienţa în domeniul geotermal în programe care ar putea fi acum incluse în planul de dezvoltare a Braşovului.
„Când vine vorba de energiile regenerabile şi dorinţa de a avea o abordare ecologică urbană foarte puternică, SIPPEREC, al cărui preşedinte sunt, are în Franţa o experienţă foarte lungă, împlinind anul acesta 100 de ani. Am luat iniţiative în domeniul energiei geotermale, energiei solare şi apoi producţiei de hidrogen. Obiectivul a fost să aducem experienţa noastră privind geotermalul în programe care ar putea fi acum incluse în planul dumneavoastră de dezvoltare urbană. Iar energia geotermală are un avantaj: este într-adevăr o energie regenerabilă. Aveţi o bogăţie enormă în pământ: la 1.800 de metri, aveţi 60 până la 70 de grade Celsius. Mai jos, sunt 80 de grade. Şi pentru investiţii de acest fel, vă stăm la dispoziţie cu inginerii SIPPEREC pentru a vă ajuta”, a afirmat Jacques J. P. Martin.