Actualitate

Ce se întâmplă cu dolarul? Semne de avertizare în evoluția USD

O luptă permanentă se duce în complexele culise ale piețelor internaționale financiare cu scopul de a stabili dominația valutară. Pentru antreprenorii care sunt activi în import-export și care sunt nevoiți să efectueze tranzacții financiare internaționale cu regularitate, urmărirea acestor evoluții este crucială. 

Dacă și cea mai mică schimbare în valoarea monedelor poate avea un impact considerabil asupra bugetului unei companii sau unei afaceri, este firesc să ne întrebăm ce monede sunt dominante și ce le influențează stabilitatea.

Mai este Dolarul american sigur?

În septembrie a.c., Dolarul american s-a bucurat de cea mai lungă serie de câștiguri din ultimii nouă ani. Luna trecută, Dolarul se îndrepta spre a opta săptămână consecutivă de creșteri în raport cu alte valute importante, cea mai bună serie din iarna 2014-2015. De la jumătatea lunii iulie a înregistrat un câștig de 5%. În noiembrie însă, Dolarul a slăbit semnificativ sub influența ședinței Băncii Centrale Americane (FED), urmată de datele economice mai slabe din SUA și inflația IPC atenuată din octombrie.

Acest lucru vine după luni întregi de volatilitate, alimentată de îngrijorarea că Dolarul și-ar putea pierde statutul de monedă de rezervă a lumii. Speculațiile cu privire la potențiala de-dolarizare a comerțului mondial au început să crească din nou în septembrie, odată cu extinderea grupului de națiuni BRICS, condus de China, pentru a include mari producători de petrol, cum ar fi Arabia Saudită.

Dolarul este în continuare moneda dominantă în schimburile valutare și finanțarea internațională. Ponderea sa în ceea ce privește tranzacțiile valutare over-the-counter a rămas remarcabil de stabilă conform specialiștilor. Însă volatilitatea continuă o face și un candidat foarte potrivit în acoperirea riscului valutar prin hedging. 

Monede care amenință poziția USD

China și Rusia, în special, dar și țările emergente, caută în mod activ să își diversifice rezervele valutare și să promoveze folosirea propriilor monede în tranzacțiile internaționale.

Unul dintre cele mai evidente semne ale schimbării este creșterea Yuan-ului chinezesc. China a depus eforturi considerabile pentru a promova internaționalizarea monedei sale, în special prin dezvoltarea pieței offshore de Yuani și prin încheierea de acorduri de schimb valutar cu alte țări. 

Am remarcat, încă de la începutul acestui an, apetitul crescut al partenerilor noștri pentru tranzacționarea directă a Yuan-ului Renmibi”, susține Daniel Bogiu, Country Manager pentru 

România al fintech-ului AKCENTA, cea mai mare instituție de plată pentru companii din Europa Centrală și de Est. „Chiar dacă vârful de tranzacționare a fost deja depășit, ne putem aștepta oricând la o creștere a tranzacționării directe a monedei chinezești, în detrimentul clasicelor schimburi care implicau și Dolarul american”, completează Daniel Bogiu. 

În urma sancțiunilor impuse de Occident după invadarea Ucrainei, Rusia și-a diversificat rezervele valutare și s-a orientat spre alte monede, către Yuan în special. Proporția exporturilor rusești plătite în Yuani a crescut de la mai puțin de 1% la 16% între începutul și sfârșitul anului 2022. În ceea ce privește tranzacțiile valutare în funcție de volum, ponderea Yuanului a fost de 37%, față de zero la începutul aceluiași an.

Deciziile FED dau direcția pentru restul monedelor

Una dintre probleme o reprezintă dependența țărilor de politicile monetare ale SUA., iar deciziile Rezervei Federale a SUA au un impact direct asupra diferitelor economii ale lumii. 

Variațiile ratelor dobânzilor și ale politicilor monetare americane duc adesea la fluctuații nedorite pe piețele internaționale și afectează direct stabilitatea financiară a țărilor dependente de Dolar. 

La aceasta se adaugă capacitatea Statelor Unite de a impune sancțiuni economice și financiare prin intermediul sistemului de plăți în Dolari.

În 2020, mai mult de douăzeci de țări au fost vizate de sancțiuni din partea Statelor Unite din motive precum încălcarea drepturilor omului, regresul democratic sau poziții de politică externă divergente față de cele promovate de Washington. Aceste sancțiuni generează îngrijorări cu privire la siguranța activelor deținute în Dolari și determină multe țări să exploreze alternative pentru a-și reduce vulnerabilitatea la măsurile punitive ale SUA.

Rămâne USD o monedă-refugiu pe timp de criză?

USD are încă statutul de monedă super-sigură – moneda de refugiu. Astfel, dacă aversiunea față de risc crește pe piețele financiare, Dolarul american tinde să se întărească, deoarece investitorii se îndreaptă spre siguranța pe care le-o oferă.

Prețul petrolului confirmă această poziție, în ciuda conflictului din Orientul Mijlociu. USD a slăbit mai degrabă în prima jumătate a acestui an, ceea ce a fost evident atât în raport cu EUR, cât și, de exemplu, pe DXY (indicele dolarului). 

Față de Euro, Dolarul s-a depreciat de la începutul anului de la nivelul de 1,05 la 1,127 USD/EUR, adică peste 7%, în principal din cauza încetinirii inflației în SUA și a revenirii optimismului pe piețele europene. 

De la jumătatea lunii iulie a acestui an însă, dolarul a început să se întărească puternic, odată cu apariția statisticilor economice mai slabe din zona euro, în timp ce economia americană se dovedește a fi foarte rezistentă până acum, în ciuda ratelor ridicate ale dobânzilor. 

Astfel, poziția FED din SUA privind stabilirea ratelor dobânzilor este acum esențială pentru evoluția dolarului. La ședința din noiembrie, FED a lăsat ratele dobânzilor neschimbate pentru a doua oară consecutiv (rata principală – rata fondurilor federale în intervalul 5,25 – 5,50%), iar probabilitatea ca FED să se afle în vârful ciclului de majorare a ratelor a crescut și mai mult.

În contextul deciziei FED din noiembrie, spațiul pentru o nouă întărire a dolarului până la sfârșitul acestui an a scăzut considerabil, sunt de părere analiștii AKCENTA.

În raport cu Leul, USD își păstrează o volatilitate crescută, ajungând să se tranzacționeze la valori cuprinse între 4,3915 (min., 18 iulie a.c.) și 4,743 (max., 3 octombrie a.c.), ceea ce înseamnă o variație de 8%, o valoare apropiată celei din perechea USD/EUR.

Pe fondul numeroaselor probleme cu care se confruntă zona Euro din cauza fluctuațiilor inflaționiste, gestionarea eficientă a riscurilor de către companiile dependente de USD rămâne cea mai eficientă metodă de a diminua impactul volatilității din piață.

O variație de 8% în plățile în USD efectuate către furnizori este greu de suportat în condițiile în care costurile derulării unei afaceri de import-export în România sunt tot mai mari. Partea pozitivă este că antreprenorii sunt acum mult mai educați financiar și înțeleg mai bine cum funcționează instrumentele de acoperire a riscului valutar, precum contractele Forward. Iar asta le oferă stabilitate de durată, într-o perioadă de incertitudine crescută”, adaugă Daniel Bogiu. 

Cum va evolua USD în raport cu alte monede în 2024?

Cu o economie din ce în ce mai influentă și cu o dorință declarată de a promova utilizarea Yuanului în comerțul internațional, China ar putea oferi o alternativă credibilă la Dolar. Banca Populară a Chinei continuă să vizeze stabilitatea CNY, inclusiv prin eforturile sale de a dezvolta infrastructuri financiare internaționale, cum ar fi Banca Asiatică de Investiții în Infrastructură și Sistemul de Plăți în Yuani.

Deși poziția sa relativă este în declin, Dolarul american continuă să fie favorit în comerțul internațional și în rezervele valutare ale țărilor. 

De fapt, în ultimul trimestru al anului 2022, Dolarul a fost implicat în aproape 90% din tranzacțiile valutare în funcție de volum, 50% din facturarea comercială și 42% din plățile efectuate prin intermediul rețelei SWIFT. În plus, la finele anului 2022, ponderea USD în rezervele valutare mondiale era de aproape 60%, o valoare dificil de modificat pe termen scurt. 

În ce privește 2024, dacă actualele conflicte nu escaladează, este de așteptat ca evoluția monedelor principale să rămână în aceeași zonă de fluctuație. Rămâne interesant de urmărit însă evoluția monedelor digitale, în special a celei anunțate de BCE. Până atunci, plasa de siguranță a companiilor românești de import-export o reprezintă o tranzacționare inteligentă și o adopție crescută a hedgingului valutar

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top